Adif inverteix més de 6,4 milions d’euros en millorar l’accessibilitat i la qualitat de les instal·lacions a l’estació de Gavà (Barcelona)

presentacio

03/12/2009

Pla de modernització de la xarxa de Rodalies de Barcelona


  • Es construiran dos nous passos inferiors entre andanes i es reconvertirà l’actual per a la seva futura adaptació com a travessia urbana
  • Els treballs es completaran amb el recrescut de les andanes i la millora de les marquesines, la modernització de l’edifici de viatges i l’ampliació dels tancaments
Adif executarà un conjunt d'actuacions per millorar l'accessibilitat i modernitzar les instal·lacions a l'estació de Gavà, situada a la línia d'amplada convencional Barcelona-Vilanova-Sant Vicenç de Calders i que és utilitzada diàriament per 11.787 viatgers. El projecte, els principals objectius del qual són l'eliminació de les barreres arquitectòniques i l'augment de la qualitat general del servei que s'ofereix als clients del ferrocarril, té en compte, entre altres treballs, la construcció de dos nous passos inferiors i la millora de les andanes, l'edifici de viatgers i els tancaments. El pressupost global ascendeix a més de 6,4 milions d'euros.

Aquesta actuació acompleix el conveni de col·laboració signat a l'octubre de 2008 entre Adif i l'Ajuntament de Gavà per augmentar la integració i permeabilitat de les instal·lacions ferroviàries al seu pas per aquest terme municipal de la comarca barcelonina del Baix Llobregat. Els termes de l'acord tenen en compte la realització, per part de l'Ajuntament, de l'adaptació del pas inferior actual per al seu futur ús com travessia urbana, mentre que Adif emprèn les obres de remodelació de l'estació i la construcció d'un nou pas inferior.

Així mateix, els treballs de modernització que executarà Adif s'emmarquen en el conveni signat amb el Ministeri de Foment i la SEITT (Societat Estatal d'Infraestructures del Transport Terrestre) per a la realització d'actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l'Estat a Catalunya, en què s'inclou l'execució d'inversions per a la modernització d'estacions i actuacions per a la millora de línies. En virtut d'aquest conveni, les obres han estat adjudicades per la SEITT amb un pressupost de 4.165.227,5 euros (IVA exclòs).

Aquesta actuació a l'estació de Gavà es completarà amb una altra obra addicional que executarà Adif per a la construcció d'un segon pas inferior entre andanes, el pressupost del qual ascendeix 2.292.129,3 euros, sense IVA.

Les millores que es realitzaran en aquestes instal·lacions s'inscriuen al Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015, que respon al compromís del Ministeri de Foment de realitzar un pla global d'inversions per a la millora permanent de les seves infraestructures i estacions de la xarxa de Proximitats de Barcelona, amb l'objectiu d'oferir un servei de més grans prestacions de seguretat, accessibilitat i confort als seus clients i als ciutadans.

Nous passos inferiors i millores en andanes

El conjunt d'actuacions té en compte la realització d'obres per a l'eliminació de les barreres arquitectòniques, la millora de l'accessibilitat als trens, i l'ampliació de les instal·lacions per canalitzar el flux de viatgers mitjançant la construcció de dos nous passos inferiors a un costat i a l'altre de l'edifici de viatgers.

El primer d'ells, situat en el costat Barcelona, estarà dotat d'escales fixes i de tres ascensors amb capacitat per a 8 persones cada un, per facilitar l'accés de persones amb mobilitat reduïda. El segon, que s'ubicarà en el costat Sant Vicenç de Calders, disposarà d'una escala fixa i quatre mecàniques de pujada i baixada.

Els nous passos s'executaran mitjançant la col·locació de marcs prefabricats de formigó armat en la zona que creua sota les vies i amb lloses i murs de formigó en els extrems.

Amb la construcció dels nous passos es permetrà la futura reconversió de l'actual com a travessia urbana per al seu ús exclusiu per als ciutadans. Adif encegarà els accessos actuals a andanes i permetrà l'entrada de llum natural.

D'altra banda i amb l'objectiu de facilitar un accés més còmode i assegurança als diferents tipus de trens que presten servei en aquesta estació, s'elevarà el nivell de les tres andanes fins a situar-los a una altura de 68 cm sobre la cota de carril en una longitud de 200 m, s'adaptaran les vores per indicar a les persones invidents la proximitat de les vies i s'instal·larà un nou sistema d'enllumenat.

Es procedirà així mateix a augmentar la superfície coberta per marquesines. A l'andana de la via 3, es preveu conservar la marquesina existent, realitzant treballs d'ampliació i modernització, mentre a l'andana central i el que dóna accés a la via 4 es té en compte la construcció de noves zones cobertes. Una vegada finalitzat el conjunt d'actuacions previstes, l'estació disposarà de 110 metres coberts amb marquesines per andana.

Millora de la qualitat del servei

Les obres també inclouen un conjunt d'actuacions que permetran modernitzar les instal·lacions destinades als clients, per adaptar-les a les actuals necessitats de l'explotació ferroviària. D'aquesta manera, s'ampliarà la superfície de l'edifici de viatgers fins als 295 m2, per allotjar els serveis de taquilles, atenció al client, cafeteria i lavabos, que estaran adaptats a persones de mobilitat reduïda, així com els controls d'accés i tancaments necessaris.

Per fer-ho, es procedirà a la demolició d'edificacions annexes i es reorganitzaran els espais, entre ells els destinades a dependències internes, com són el gabinet de circulació i altres instal·lacions associades al servei de l'estació.

Les obres es complementaran amb la instal·lació d'un nou centre de transformació i un grup electrogen, així com amb la col·locació novament mobiliària urbà i il·luminació.

Per tal d'incrementar els nivells de seguretat de les instal·lacions ferroviàries, es construirà un tancament integral mitjançant una tanca perimetral. Finalment, es realitzarà l'enjardinament de la zona que limita amb el carrer Salamanca.

L'execució d'aquestes obres s'ha planificat en diferents fases amb l'objectiu de compatibilitzar-les amb el manteniment del servei ferroviari.

> Fotos