Blanco signa a Sitges el conveni per la restauració del Museu Maricel del Mar, Can Rocamora i el Museu del Cau Ferrat

firma convenio

15/12/2009

1% Cultural


> El Ministeri de Foment destinarà més de tres milions d’euros a aquest projecte

 

El ministre de Foment, José Blanco, i l'alcalde de Sitges, Jordi Baijet, han signat avui en aquesta localitat el conveni de col·laboració de l'1% Cultural per a la restauració, condicionament i remodelació del conjunt d'edificis del Museu Maricel del Mar, Ca Rocamora i Museu del Cau Ferrat.

En virtut d'aquest conveni, el Ministeri de Foment aportarà 3.023.740 euros a aquests treballs.

 

El casc antic de Sitges, declarat Conjunt Històric el 1972, coincideix amb el recinte de l'antiga localitat de Subur, que acollia un port pesquer i de cabotatge ja conegut a Catalonia Romana. Els edificis formen un interessant conjunt en ple casc històric sobre un bastió que dóna al mar.

El projecte de condicionament integra l'edifici de Ca Rocamora, situat entre ambdós museus, i resol el programa proposat pel Consorci format per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament, titulars dels immobles, segons dues grans línies d'intervenció.

La primera, funcional, que resoldrà l'accés mitjançant una entrada única per a ambdós museus, els dotarà dels serveis i instal·lacions més modernes i els afegirà zona d'aules i tallers i una de descans amb un petit bar. La segona línia d'intervenció es centra en l'accessibilitat, ja que s'adaptarà el conjunt perquè sigui accessible a les persones amb discapacitat, i s'adequarà a la normativa contra incendis i d'evacuació.

El conjunt també es consolida estructuralment: es restauren façanes, es reforcen forjats i es renoven per complet les cobertes. En la part posterior, es dotarà d'una nova façana al mar, es demoliran terrasses i galeries volades molt deteriorades i s'afegirà una “segona façana” transparent, dins la qual discorrerà una rampa de comunicació dels diferents nivells.

1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

Els projectes, presentats per les entitats locals, són aprovats en la Comissió Mixta de l'1% Cultural, en què participen els Ministeris de Foment i de Cultura.
 

> Fotos