Quatre centres de recerca catalans aconsegueixen el distintiu de recerca d'excel·lència Severo Ochoa

05/10/2011

Catalunya és la comunitat més representada seguida de Madrid i Canàries


  • L'acreditació tindrà una validesa de quatre anys i proporcionarà un milió d'euros anuals a cada un dels centres seleccionats, que es beneficiaran a més d'accés preferent a instal.lacions científiques, flexibilitat en la contractació d'investigadors o capacitat d'atracció de mecenatge
  • L'avaluació, realitzada per tres comitès de selecció compostos per investigadors internacionals i encapçalats per tres premis Nobel, ha tingut en compte els programes de recerca i de recursos humans dels centres, així com els seus plans de seguiment i avaluació de resultats proposats
  • Samuel Ting, un dels tres premis Nobel que formen part del jurat del programa Severo Ochoa: "És qüestió de temps" que un investigador espanyol obtingui de nou un premi Nobel
  • L'objectiu del programa, promogut pel Ministeri de Ciència i Innovació, és identificar i promoure els centres i unitats de recerca espanyols que ja destaquen entre els millors del món en la seva especialitat

La primera edició del programa Severo Ochoa, promogut pel Ministeri de Ciència i Innovació per identificar i donar suport a la recerca d'excelència que es realitza a Espanya, compta ja amb vuit centres i unitats de recerca seleccionats entre els millors del món en les seves respectives àrees de investigació. Catalunya, amb quatre centres seleccionats és la comunitat més representada, seguida de Madrid (tres) i Canàries (un).


Els centres seleccionats es reparteixen per àrees temàtiques de la manera: quatre en Ciències Físiques i Enginyeries, tres en Ciències de la Vida i Medicina, i un a Ciències Socials i Humanitats.

En l'àrea de Ciències Físiques i Enginyeries:

o Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Els seus objectius se centren en l'excel • lència científica en ciències de la computació. Alberga el superordinador MareNostrum, un dels supercomputadors més avançats del món. Té la seva seu a Barcelona.

o Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT). Els seus fins són la recerca matemàtica d'alta qualitat, l'estímul de la investigació interdisciplinar, proporcionar formació pre i postdoctoral internacionalment competitiva i servir d'interlocutor entre la comunitat matemàtica i els sectors tecnològics, industrials i financers. Les seves instal.lacions estan situades al Campus de Cantoblanco de la Universitat Autònoma de Madrid.

o Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). En aquest centre treballen un total de 250 investigadors de 41 nacionalitats diferents. Ha estat receptor de la major donació de mecenatge científic realitzada fins ara a Espanya (16 milions d'euros). Té les seves instal.lacions al Campus del Baix Llobregat (Castelldefels) de la Universitat Politècnica de Catalunya.

o Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC). Compta amb dues seus i dos Observatoris en un entorn de gran qualitat astronòmica i en el seu conjunt constitueix l'Observatori Nord Europeu (ENO). La seu central es troba a La Laguna (Tenerife) i l'altra seu és al Centre d'Astrofísica de la Palma.

En l'àrea de Ciències de la Vida i Medicina:

o Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques Carlos III (CNIO). Es troba entre les primeres institucions mundials de recerca oncològica i s'ha convertit en un referent mundial en aquest àmbit. La seva seu està a Madrid.

o Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). El seu objectiu és promoure la recerca multidisciplinar d'excel·lència en una àrea en què convergeixen biologia, química i medicina, fomentar la col laboració entre entitats locals i instituts de recerca internacionals, a més de proporcionar formació d'alt nivell. La seva seu es troba a Barcelona.

o Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC). Constitueix un centre de referència internacional en l'àrea cardiovascular. Els seus tres objectius principals són la investigació bàsica, la medicina translacional i la formació. Té la seva seu a Madrid.

En l'àrea de Ciències Socials i Humanitats:

o Barcelona Graduate School of Economics. És un institut interuniversitari de recerca adscrit a la UPF ia la UAB, creat l'any 2006 amb l'objectiu de promoure recerca de frontera i educació postgraduada d'excel·lència en economia. La seva seu és a Barcelona.

Un jurat de reconegut prestigi internacional

El programa Severo Ochoa ha reconegut a aquests centres i unitats d'excel • lència científica a Espanya a partir d'un procés d'acreditació transparent i exigent, emparat en les millors pràctiques internacionals.

Les candidatures han estat avaluades per tres comitès de selecció, compostos íntegrament per científics internacionals de prestigi procedents de 12 països diferents i encapçalats per 3 premis Nobel: Samuel Ting (CERN), en l'àrea de Ciències Experimentals i Enginyeries ; Robert Huber (Max -Planck-Institut für Biochemie), al tauler de Ciències de la Vida i Medicina, i Roger B. Myerson (Universitat de Chicago) en l'àrea de Ciències Socials i Humanitats.

Samuel Ting ha definit com "excel.lent" la iniciativa Severo Ochoa i ha afirmat que "és qüestió de temps" que un investigador espanyol obtingui de nou un premi Nobel.

"Volíem deixar clar en aquests primers 'Severo Ochoa' que estàvem adoptant estàndards molt alts", ha assegurat per la seva part Myerson, que ha assenyalat, però, que "hi ha més excel·lència [a Espanya] que en aquests 8 centres". "El reconeixement de l'excel lència és un camí per promoure", ha afegit.

Els comitès científics encarregats d'avaluar les candidatures van acordar, després de la seva reunió celebrada ahir, seleccionar aquests 8 centres, decisió que avui ha estat comunicada als mateixos. En aquesta fase de selecció dels comitès han valorat els programes de recerca i de recursos humans dels centres, així com els seus plans de seguiment i avaluació de resultats proposats.

Escollits entre 22 finalistes

Les 8 institucions de recerca han estat seleccionades entre els 22 centres i unitats finalistes que competien per obtenir un dels màxim 10 distintius d'excel·lència que el Ministeri de Ciència i Innovació concedeix en el marc del programa Severo Ochoa. Aquestes 22 institucions van ser al seu torn escollides prèviament entre les 60 candidatures al distintiu considerades aptes de les 75 presentades inicialment a la convocatòria.

L'acreditació com a centre o unitat d'excel·lència Sever Ochoa tindrà una validesa de quatre anys i proporcionarà un milió d'euros anuals per a cada un dels centres en aquest període (4 milions d'euros en total). L'acreditació permetrà així mateix als centres enfortir les seves capacitats d'investigació, facilitat d'accés a altres convocatòries competitives, accés preferent a les grans instal•lacions de recerca, flexibilitat en la contractació de personal (científics i tecnòlegs) i un reconeixement científic que els donarà una visibilitat preferent en l'obtenció d'ajudes de mecenatge, entre d'altres beneficis.