Corredor dóna suport a Barcelona a la inversió estrangera al sector immobiliari espanyol

Beatriz Corredor

20/10/2011

A Barcelona Meeting Point 2011


  • La secretària d’Estat d’Habitatge i Actuacions Urbanes ha explicat l’evolució i situació del mercat espanyol a inversors russos al clúster Russian Meeting Point.
  • Els ciutadans russos se situen entre els principals compradors estrangers d’habitatge a Espanya, després d’haver incrementat un 20% les seves transaccions.
  • Corredor destaca la necessitat de redimensionar el sector de la construcció residencial “fet que implica potenciar la generació d’ocupació, facilitant l’absorció de l’estoc i fomentant el lloguer i la rehabilitació”.

 

La secretària d'Estat d'Habitatge i Actuacions Urbanes, Beatriz Corredor, ha explicat avui l'evolució i situació del mercat de l'habitatge a Espanya, l'ajust de preus en el mateix, el parc residencial disponible i les mesures i reformes legislatives posades en marxa per el Govern.

Corredor ha participat en la sessió del clúster Russian Meeting Point que se celebra en el marc de Barcelona Meeting Point 2011 per intensificar les relacions d'Espanya i Rússia en l'àmbit immobiliari i "recuperar els canals de comunicació, i comercialització que les empreses han perdut durant la crisi amb els principals mercats emissors amb interès en els habitatges vacacionals, que representen un terç del parc edificat a Espanya ".

Segons les últimes dades, la compra d'habitatges a Espanya per ciutadans russos va augmentar un 20% el 2010 respecte al 2009 i van representar el 6,94% de les compres realitzades per ciutadans estrangers, només superats per britànics, francesos i alemanys. L'any passat van visitar Espanya més de 600.000 turistes russos, un 43,4% més que al 2009.

La secretària d'Estat ha explicat que els preus de l'habitatge a Espanya han baixat un 17,7% de mitjana i més d'un 22% en termes reals des dels seus nivells màxims, però en algunes zones, especialment en les més demandades per a habitatge de vacances , les caigudes han oscil•lat entre el 30% i el 40%. L'estoc d'habitatges disponible, que el 2010 va començar a disminuir, és de 687.000 unitats, el 47% de les quals es troba al litoral mediterrani.

En aquest context també s'ha referit a les últimes mesures adoptades pel Govern com la rebaixa de l'IVA del 8% al 4% per a la compra d'habitatge nou, que estarà en vigor fins al 31 de desembre, o les mesures aprovades per incrementar la transparència, les garanties i la seguretat jurídica en el sector immobiliari espanyol.

El futur del sector immobiliari

La secretària d'Estat també ha inaugurat la Jornada El futur del sector immobiliari a partir de l'actual escenari macroeconòmic on ha destacat "que Espanya encara té la necessitat de recuperar un sòlid creixement econòmic segura del seu potencial de creixement però conscient també de la necessitat de canviar el patró de creixement del passat per un altre més competitiu i sostenible basat en l'economia del coneixement, un canvi de model que ha de protagonitzar també el futur del sector immobiliari ".

En aquest sentit s'ha referit a la necessitat, que ja s'està escometent, de redimensionar el sector de la construcció "el que des del punt de vista del Govern implica potenciar la generació d'ocupació, facilitant l'absorció de l'excedent d'habitatges, fomentant el lloguer i la rehabilitació i impulsant el desenvolupament d'una economia sostenible. En definitiva, el sector de immobiliari ha reestructurar-se per poder ser sostenible, allunyant-se del model extensiu i especulatiu del passat ".

Corredor ha repassat les xifres del mercat de l'habitatge a Espanya que encara es troba en procés d'ajust, si bé està superant la fase més intensa d'aquest. Així, ha definit 2011 com "un any de transició" en què la construcció seguirà restant algunes dècimes al creixement del PIB encara que per a 2012, tant les previsions del Govern com de diferents serveis d'estudis apunten que el sector tornarà a realitzar una aportació positiva a l'economia.