El MARM resol l'avaluació d'impacte ambiental del projecte de regeneració de costa a Alcanar (Tarragona)

21/10/2011

Avaluació d'Impacte Ambiental publicada al BOE


  • La resolució aprovada recull, entre altres, les mesures per minimitzar l'afecció sobre la qualitat de l'aigua i les comunitats bentòniques, així com el disseny d'un calendari d'obres i el seguiment de l'evolució de la línia de costa i de la dinàmica litoral.

El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí ha formulat la Resolució sobre l'avaluació ambiental del projecte "Passeig marítim, camí de vianants, accessos, aparcaments i regeneració de costa en el T. M. d'Alcanar (Tarragona) ", concloent que d'acord amb l'avaluació practicada i complint amb els requisits ambientals que es desprenen de aquesta resolució no és previsible es produeixin impactes adversos significatius.

Amb l'actual projecte, promogut per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, es pretén d'una banda, limitar l'avanç de l'erosió de la platja de la Punta, i de l'altra, mantenir estables les platges al nord del port esportiu de les Cases d'Alcanar. D'aquesta manera es plantegen els següents objectius principals: la defensa de la línia de costa, la regeneració de la platja, incloent l'element paisatgístic i la creació d'un recorregut cicle-vianants que suposi un passadís continu entre el municipi d'Alcanar amb el de Sant Carles de la Ràpita que ajudi al desenvolupament turístic de la zona.

La construcció dels senders previstos, tant el de vianants com el ciclista, no modifiquen l'entorn, respecten la vegetació autòctona i recuperen accessos abandonats per arribar a les cales que es creuen en el camí. La resolució aprovada recull, entre altres, les mesures per minimitzar la pertorbació sobre les comunitats bentòniques, la reducció de l'impacte sobre la qualitat de l'aigua i dels sediments, el disseny d'un calendari d'obres en funció de la hidrodinàmica de la zona, de les vedes de pesca i de la temporada de banys. A més en la documentació ambiental es contempla el seguiment a mitjà i llarg termini de l'evolució de la línia de costa i de
la dinàmica litoral.

Totes aquestes mesures es complementaran amb les assenyalades per la Direcció General de Medi Rural i Política Forestal del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí: Es comprovarà la presència i l'estat de conservació de la superfície inventariada com a hàbitat natural d'interès comunitari localitzada entre la platja de la cimentera i la carretera N-340.

La Resolució estableix que la regeneració integral de la vegetació en el espai comprès entre la platja de Maricel i la de la Cementera es projecti de manera que es recuperin els hàbitats característics d'aquesta zona. També exigeix ​​que el parc de maquinària, les zones d'apilament, les instal · lacions d'obrai els abocadors s'ubiquen en zones desproveïdes de vegetació natural i fora  d'hàbitats d'interès comunitari, en què sigui factible la seva restauració i en terrenys convenientment impermeabilitzats.

Les graves que s'aportin per a la regeneració i protecció de litoral, seran sotmeses a un exhaustiu control per constatar que no es van a mobilitzar contaminants o alterar substancialment les propietats dels dipòsits autòctons.

El projecte inclou un pla de vigilància ambiental de manera que es garanteixi el compliment i efectivitat de totes les indicacions i mesures preventives i correctores proposades.