Foment destina 2,4 milions d’euros a onze projectes de recuperació del patrimoni històric a Catalunya

24/10/2011

Amb càrrec a l’1% Cultural


  • S'han aprovat actuacions al Castell del Palau de Bagà (Barcelona), al Monestir de Sant Daniel de Girona, el Castell d'Hostalric (Girona), església de Sant Pere de Ripoll (Girona), església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria de Vilafant (Girona), el Castell de l'Albi (Lleida), el Castell de Tartareu a Les Avellanes i Santa Linya (Lleida), les Salines del Roser a Baix Pallars (Lleida), el Castell de Barberà de la Conca ( Tarragona), la Basílica del Fòrum de la Colònia de Tarragona i al Pati de la Torre del Pretori de Tarragona

 

El Ministeri de Foment destinarà 2.466.243,90 euros a projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% cultural celebrada divendres passat a Madrid.

Amb aquests recursos es finançaran onze actuacions de rehabilitació i restauració del patrimoni històric a Catalunya i es fomentarà la creació d'ocupació vinculada a aquests treballs.

Així, el Ministeri de Foment aportarà 120.000 euros a actuacions al Castell del Palau de Bagà (Barcelona); 320.285,74 euros al Monestir de Sant Daniel de Girona; 411.445,30 euros al Castell d'Hostalric (Girona); 256.190 euros a l'Església de Sant Pere de Ripoll (Girona); 147.441 euros a l'Església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria de Vilafant (Girona); 444.318,20 euros al Castell de l'Albi (Lleida); 71.492,74 euros en el Castell de Tartareu a Les Avellanes i Santa Linya (Lleida); 298.000 euros en les Salines del Roser a Baix Pallards (Lleida); 301.874,57 euros al Castell de Barberà de la Conca (Tarragona); 33.070,44 euros a la Basílica del Fòrum de la Colònia de Tarragona i 61.216,91 euros al Pati de la Torre del Pretori de Tarragona.


Castell del Palau de Bagà (Barcelona)
Es realitzaran obres de seguretat, conservació i consolidació de l'edifici, adequació de la capella, adequació i millora de l'acústica de la sala polivalent de planta primera, restauració de la caixa de l'escala històrica, eliminació de barreres arquitectòniques, millora dels accessos generals l'edifici i condicionament de l'espai exterior del sector nord-oest (tramuntana).


Monestir Sant Daniel (Girona)

Les obres consistiran en la restauració de la façana principal, de la façana posterior dels absis (derrocant dos volums afegits posteriorment i construint un fossat perimetral) i de les façanes d'edificis annexos.

A més, es durà a terme una rehabilitació integral de casa adossada contigua a l'església, cobertes, fusteries exteriors i jardí.


Castell d'Hostalric (Girona)

El projecte contempla la intervenció en les naus polivalents, en les quals es manté i reforça el seu valor de cos adossat als murs del castell i es construeix una rampa d'accés al "Caballero". L'actuació consisteix a habilitar unes naus en dos nivells que estaran situades sota la rampa.

També es realitzarà una excavació de terres sobre el fossat per conèixer el tram de muralla enterrada.


Església de Sant Pere de Ripoll (Girona)

La intervenció afecta fonamentalment a la Capella de la Congregació i a una petita part de l'Església de Sant Pere, formada pel cos en el qual se situen l'antiga sagristia i el campanar.

Es planteja la creació d'un nou espai sota la sagristia que articuli les circulacions, situat a la cota del nou accés que es planteja a la Plaça de l'Abat Oliba, i d'un nou nucli de comunicacions (escala i ascensor).

Aquesta fase es completa amb revestiments, nous paviments i instal•lacions.


Església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria (Vilafant, Girona)

Entre els treballs definits en aquest projecte es troben la consolidació estructural de murs i fonaments, l'elevació dels tancaments perimetrals i el cobriment del recinte amb una nova coberta.

L'actuació es completa amb el tancament de les dues obertures existents en les façanes oest i est, i amb treballs d'excavació arqueològica a l'exterior de l'immoble.


Castell de l'Albi (Lleida)
Aquest projecte contempla la consolidació i estabilització del sòcol de roca natural sobre el qual s'assenta el castell, l'adequació i millora de l'accessibilitat i l'habilitació d'un petit àmbit a la zona sud per al qual es planteja l'execució d'una nova coberta plana .

A la zona oest del Castell es planteja l'adequació d'espais per a usos polivalents.


Castell de Tartareu (les Avellanes i Santa Linya, Lleida)

Del castell únicament queden restes dels seus murs. Ha estat objecte de treballs arqueològics des de 2002 que, si bé estan descobrint la història del castell, deixen les ruïnes més desprotegides. En el moment actual s'aprecia el descarnat de les juntes, pèrdues de material i desploms.

En aquest projecte es contempla la neteja de l'entorn i construcció d'un accés de vianants, la neteja de l'interior del recinte i la consolidació dels murs.


Salines de Roser (Baix Pallars, Lleida)

El projecte proposa la creació d'un element d'acollida del visitant que estaria format per la "Caseta de la sal 1" i la "Casa de la deu", que es rehabilita juntament amb la sínia.

A més, es condicionaran els camins existents per fer-los visitables, emfatitzant els principals llocs d'interès amb plataformes de contemplació i descans, així com les restants construccions i elements originals existents (casetes de la sal, murs de pedra, conjunt salí, sèquies).


Castell de Barberà de la Conca (Tarragona)

Es duran a terme obres d'adequació d'espais interiors i façanes del Castell per a la seva destinació com a seu de l'Ajuntament del municipi.

Addicionalment es realitzaran treballs d'excavació, recreixement de la muralla i torre primitives i consolidació de les restes arqueològiques de l'antic palau templer. Així mateix, es planteja l'adaptació de l'accés al recinte mitjançant rampes, urbanització i condicionament d'espais exteriors.


Basílica del Fòrum de la Colònia (Tarragona)

El pòrtic d'aquesta basílica, compost per dos pilars i l'entablament, és una reconstrucció dels anys 60, sense cap element original, mitjançant peces prefabricades de pedra artificial armada amb una xarxa d'acer al seu interior.

L'actuació proposta consisteix a evitar nous despreniments de fragments, aturar la degradació de les peces i netejar i protegir els paraments exteriors

 

 

Pati de la Torre del Pretori (Tarragona)
L'actuació aprovada consisteix en la correcció de les patologies que es manifesten en els dos pilars exempts i en la testera del mur de prolongació del mateix parament on es recolza el replà de l'escala que puja des de la Plaça del Rei.

Es preveu desmuntar la part reconstruïda dels pilars i refer amb una solució tècnica que garanteixi la seva perdurabilitat.


1% cultural

La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.