Els accidents de treball es van reduir en gairebé 42.000 durant l'últim any

25/10/2011

Segons ha assenyalat la secretària d'Estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez


  • La taxa de sinistralitat va baixar un 11,5% mentre que el nombre de treballadors ocupats amb els seus riscos professionals coberts ho va fer només un 0,6%

La secretària d'Estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, ha afirmat avui a Barcelona que en l'últim any es van produir 42.000 accidents de treball menys al nostre país.

Durant la inauguració d'una jornada tècnica sobre la prevenció de riscos laborals en les activitats de manteniment, organitzada amb motiu de la Setmana Europea de la Seguretat i la Salut en el Treball, Rodríguez ha destacat descens dels accidents laborals gràcies "al treball conjunt de tots els agents implicats en aquesta tasca ".

Aquesta reducció del nombre d'accidents es repeteix també segons la seva gravetat, ja que ho fa en un 9,7% en els lleus; un 10,5% en els greus i un 9,5% en els accidents mortals.

En la seva intervenció va indicar que aquesta caiguda dels accidents de treball es reprodueix igualment en la taxa de sinistralitat, que va baixar un 11,5%.

Referent a això, ha subratllat que, encara que hi hagi una menor activitat econòmica, aquesta caiguda de la sinistralitat obeeix a altres factors ja que els accidents es van rebaixar en més d'un 12% mentre que els treballadors ocupats amb els seus riscos professionals coberts ho van fer en un 0 , 6%.

A més, els descensos de la taxa de sinistralitat també té el seu reflex per sectors d'activitat ja que va baixar en tots ells: en la Construcció un 11,3%, en Indústria gairebé un 11%, en Serveis un 10,3% i a la Agricultura prop d'un 1%.

Pel que fa a les activitats de manteniment, ha assenyalat que el 2010 hi va haver més de 37.000 accidents de treball associats a aquest tipus de treballs, dels quals el 34% van ser causats per sobreesforços físics.

Aquestes dades demostren, segons la secretària d'Estat, "la importància de les accions específiques en matèria preventiva que proporcions solucions concretes a tot el procés productiu, incloses aquelles que per la seva especialitat puguin externalitzar, com és el cas de les activitats de manteniment".

REPTES DE FUTUR

D'altra banda, Mari Luz Rodríguez va repassar en la seva intervenció les actuacions desenvolupades durant l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el treball 2007-2012 que, igual que l'europea, es troba en la fase final.

Així, s'ha referit a programes com Prevención10, de suport i assessorament a les petites empreses i microempreses, el Pla Prevea o l'esforç realitzat per la formació en matèria preventiva, entre d'altres èxits obtinguts amb el consens d'agents socials i les diferents administracions.

La titular d'Ocupació va manifestar que la nova Estratègia Europea 2013-2020 en aquesta matèria ha d'establir prioritats per obtenir "una economia en què la seguretat i salut en el treball sigui un factor important per a la millora de la competitivitat de les empreses".

En aquest sentit, i dins dels reptes de futur, va destacar l'adopció de mesures relacionades amb la prolongació de la vida laboral dels treballadors. Un aspecte sobre el qual ha destacat que la futura Estratègia d'Ocupació per a Treballadors de més edat (Estratègia 55 i Més) comptarà amb línies d'actuació concretes sobre això.


També va apuntar la necessitat d'incloure la perspectiva de gènere en el disseny de les polítiques de seguretat i salut laboral, així com de seguir avançant en la formació dels treballadors en matèria preventiva.

Així mateix, la immigració serà un aspecte a abordar en l'Estratègia pel fet que es necessiten accions de sensibilització, formació i informació adaptades a aquest col·lectiu, de la mateixa manera que altres com la intensificació de la informació sobre els danys a la salut, els riscos psicosocials, les noves formes d'organització del treball, els sobreesforços o els accidents laborals vials.