Jornada informativa a Tarragona sobre les mesures CORA i del Portal de Transparència

Jornada informativa a Tarragona sobre les mesures  CORA i del Portal de Transparència

12/04/2016

Emilio Ablanedo, subdelegat del Govern d’Espanya a Barcelona y accidental a Tarragona, ha presidit avui dia 12 d’abril de 2016 una jornada informativa sobre les mesures de la CORA i el Portal de Transparència. La jornada ha anat a càrrec d’Alfredo Suaz, assessor de l’Oficina per a l’Execució de la Reforma de l’Administració (OPERA) de la Vicepresidència del Govern d’Espanya. Han assistit representants de l’Administració de l’Estat a Tarragona així com d’altres d’organismes i empreses.

Dins del Pla de Formació de la Delegació del Govern a Catalunya, es difonen a tots els empleats públics de l'Administració General de l'Estat les mesures ja finalitzades de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA), incloses en l'informe que trimestralment es presenta al Consell de Ministres.
Durant la jornada també es va presentar el Portal de Transparència i es remarcaren les mesures portades a terme per l’Oficina per a l’Execució de la Reforma de l’Administració (OPERA) de la Vicepresidència del Govern d’Espanya. En aquest sentit, cal destacar que el 87% de les mesures aprovades l’any 2012 amb la creació de la CORA ja estan implantades, fet que demostra que la reforma estructural de les Administracions Públiques és un compromís que s’ha complert. El procés continua obert i la conclusió seguirà requerint de l’esforç conjunt de tots, Estat i Comunitats Autònomes.

CORA (Comissió per a la reforma de les administracions públiques)

La CORA va partir de la constatació que l'Administració espanyola en els darrers 35 anys havia fet un salt de gegant. Tot i tenir una bona Administració, també es va posar de manifest que s'apreciaven ineficiències i redundàncies competencials que havien de corregir-se, per tal d’aconseguir una major transparència i evitar els solapaments, duplicitats i despeses innecessàries; una administració bolcada en el servei al ciutadà i a les empreses.

Per aquest motiu, a finals de l'any 2012 el Consell de Ministres va aprovar la creació de la CORA (Comissió per a la reforma de les administracions públiques), adscrita al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.
Aquesta Comissió s'inspira en els principis de disciplina pressupostària, transparència pública i racionalització del sector públic, mitjançant la supressió d'òrgans o entitats duplicades o ineficients. Cal destacar que s'ha donat entrada a la societat civil a través d'un Consell Assessor amb representació del Defensor del Poble, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals etc, i amb la instal•lació d'una bústia de suggeriments ciutadans on s’han rebut més de 2.250.

Els resultats fins el moment són, a nivell estatal:

• Percentatge d'execució de les mesures:
193 mesures ultimades, que suposen el 87% del total.

• Estalvis:
11,198 M€ per a l'Estat
14, 251 M€ per a les CCAA
5, 046 M€ per a les EELL

El que suposa un estalvi acumulat per a les Administració Pública de 30,495 M€ i per al ciutadà de 3,442 M€

• Reducció (supressió o fusió) de l'Administració:
AGE: Actuació sobre 174 entitats, que comporta la supressió o fusió neta de 115.
CCAA: Extinció o fusió de 797 entitats
EE.LL: Reducció neta o fusió de 1.436 ens

En total: 2.348 ens públics menys.

• S'han aprovat 101 normes i nombrosos acords amb contingut CORA i relacionats amb el desenvolupament de la Reforma de les Administracions Públiques. 391 convenis han estat subscrits amb CC.AA.

En 12 de les 17 CCAA el grau d’acceptació supera el 90% de les mesures que les afecten, en 8 de les quals el percentatge sobrepassa el 95%; en 2 comunitats supera el 85% i les tres restants es troben entre un 50 i un 65%.

En l’àmbit de l’Administració digital s’ha fet un gran esforç per apropar l’Administració als ciutadans, eliminar càrregues i traves burocràtiques. En aquest sentit destaquen els 23 portals informatius i plataformes de l’Administració General de l’estat relacionats amb les mesures CORA com el Portal de la Transparència, el Portal Únic d’Ocupació, el Portal “Tu Seguridad Social” o el Portal d’inscripció de naixements des dels Hospitals, entre altres.

Durant la jornada celebrada a la subdelegació del Govern a Tarragona també s’ha fet especial menció a l’aprovació de les dues lleis que entraran en vigor el 2 d’octubre de 2016:

- La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

- La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

A més, l’Executiu va aprovar en el Consell de Ministres de 23 d’octubre de 2015, en el marc de la reforma de les Administracions Públiques, tres texts refosos: l’Estatut dels Treballadors, la Llei d’Ocupació i la Llei del Mercat de Valors.

Finalment cal nomenar, com un dels principals exemples de millora administrativa, la Llei 34/2014 de 26 de desembre de mesures en matèria de liquidació e ingrés de quotes de la Seguretat Social que articula un nou sistema per a la liquidació de les cotitzacions basat en la facturació directa per part de la TGSS. Es tracta d’una de les mesures més importants previstes a l’informe de la Comissió per a la reforma de les Administracions Públiques (CORA).