Trobada de Conselleres del Programa Women to Watch de PwC a Barcelona, amb la participació de Teresa Cunillera, delegada del Govern a Catalunya

Teresa *Cunillera en la Trobada de Conselleres del Programa *Women *to *Watch de *PwC a Barcelona

21/11/2018


Durant el Sopar s'han comentat les xifres recollides en la segona edició del programa W2W de PwC, segons les quals el percentatge de dones en els consells d'administració de les empreses de l'Ibex 35 se situava en el 2017 en el 22%


La consultora PwC ha reunit a un grup de 20 dones conselleres d'empreses de Catalunya en una Sopar-Col·loqui presidiit per la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera. L'objectiu, compartir experiències entre les dones que ja han passat per les dues edicions prèvies de Women To Watch (W2W) –programa de PwC de formació de Conselleres- juntament amb les quals estan cursant aquest programa aquest any, iniciativa a la qual s'ha sumat la delegada, en suport a la igualtat de gènere també a nivell dels Consells d'Administració.

Durant el sopar s'han comentat les xifres recollides en la segona edició del programa W2W de PwC, segons les quals el percentatge de dones en els consells d'administració de les empreses de l'Ibex 35 se situava en el 2017 en el 22%, un gran progrés si es compara amb el 6% de fa deu anys. Però aquest percentatge (estancat en els últims dos anys) està lluny del 30% que es recull en el Codi de Bon Govern de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i del llindar del 40% que fixa la Comissió Europea. La presència de dones en els òrgans de govern de companyies espanyoles és inferior a la que existeix en països com Suècia, que compta amb un 36% de conselleres, França -38%-, Itàlia -33%-, o Alemanya -27%-.

El programa es desenvolupa a partir de quatre àmbits d'actuació: el de la formació –a través de la transmissió de coneixements tècnics per afrontar amb èxit l'accés i la labor en un Consell; el del desenvolupament personal –amb un pla personalitzat de coaching que permeti a les participants desenvolupar habilitats de lideratge i treure el màxim de les seves potencialitats-; el del mentoring –mitjançant l'assignació d'una mentora que aporti la seva visió, experiència i saber fer-, i el del networking - generant xarxes professionals i espais de trobada perquè empreses, directius, consellers i les participants del programa, puguin compartir coneixements i punts de vista-.

Per a Teresa Cunillera, Delegada del Govern a Catalunya, que ha presidit aquest Sopar-Col·loqui a Barcelona, “iniciatives com la de W2W són de gran transcendència per al suport i visibilización de les dones, en la línia de la lluita per la igualtat que distingeix a l'actual Govern d'Espanya, que és el que més dones té de la història. Si cal reconèixer un paper de lideratge a la política --i especialment als governs socialistes com el qual represento-- és haver tingut l'encert de posar el focus en la imperiosa obligació ètica d'igualar drets i deures entre dos col·lectius, tan iguals en nombre, però encara desiguals en distribució de responsabilitats i de poder”.

Marta Colomina, Managing Director de Màrqueting, RSC i de la Fundació PwC, i Isabel Linares, Sènior Counselor de PwC, ambdues impulsores del programa W2W, han declarat que: “Des de PwC volem que W2W contribueixi a impulsar la diversitat en l'empresa espanyola, identificant i recolzant a dones directives altament preparades que volen donar el salt des del comitè executiu als òrgans de govern de les companyies. De fet, creiem que l'augment del talent femení en els Consells és un catalitzador del canvi en tots els nivells de l'empresa, alguna cosa urgent per aconseguir que els millors professionals ocupin les posicions que mereixen amb independència del seu gènere”.

Per la seva banda, Ignacio Marull, Soci Director de PwC a Catalunya, ha afirmat que “estem convençuts de l'efecte tractor que té la presència de dones en els Consells per millorar la seva posició en la resta de l'organització i, per tant, en altres àmbits més enllà de l'empresa. Però també és molt necessària tota la implicació possible per part dels poders públics i l'adopció de mesures eficaces que permetin augmentar la quota femenina en els consells. I si parlem de recolzar la diversitat en l'empresa, hem de fer-ho en sentit ampli, i no solament de gènere”.