La Seguretat Social registra 3.748 convenis especials de cuidadors no professionals a Catalunya, el 89,2% subscrits per dones

11/07/2019


L'Administració General de l'Estat assumeix el cost de les cotitzacions a la Seguretat Social d'aquests convenis, subscrits majoritàriament per dones
Els anys de cura se sumen a la vida laboral i d'aquesta forma es contribueix a generar dret a pensió de jubilació


El nombre de convenis especials de les cuidadores i dels cuidadors no professionals de persones en situació de dependència ascendeix a Catalunya a 3.748 (el 89,2% -3.346- subscrits per dones, 402 per homes). Per províncies, s'han subscrit 2.602 a Barcelona (2.306 per dones, 296 per homes), 373 a Girona (332 per dones, 41 per homes), 195 a Lleida (184 per dones, 11 per homes) i 578 a Tarragona (524 per dones, 54 per homes).

El principal avantatge de subscriure un conveni d'aquestes característiques és que els anys dedicats a cura de la persona depenent, sovint de l'entorn familiar, s'integren en la vida laboral i contribueixen a generar dret a prestacions com la de jubilació o la d'incapacitat permanent.

En tota Espanya la xifra total d'aquests convenis ascendeix a 40.076. La immensa majoria han estat subscrits des que el passat 1 d'abril l'Administració General de l'Estat es va fer càrrec d'abonar les cotitzacions, en compliment del Reial decret-llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació i l'ocupació. D'aquesta forma, s'ha multiplicat per 5,48 la xifra que hi havia fins al 30 de març de 2019.

Aquesta mesura ha beneficiat en la seva majoria a dones, ja que el 89,48% (el 89,2 a Catalunya) dels convenis especials de cuidadors no professionals estan subscrits per elles, 35.860. La resta, el 10,52% són d'homes (4.216).

El Reial decret-llei 6/2019 va recuperar en la seva integritat el conveni especial ja previst en el Reial decret 615/2007 pel qual es regula la Seguretat Social d'els qui cuiden de les persones en situació de dependència. Va ser el Reial decret 20/2012 el que va modificar la naturalesa d'aquest conveni, de tal forma que a partir de la seva plena engegada van passar a ser les pròpies cuidadores i cuidadors els obligats a assumir el cost de les cotitzacions a la Seguretat Social, moment a partir del com molts cuidadors van deixar de cotitzar. Es van arribar a tenir 179.829 convenis subscrits mentre era l'Administració qui s'encarregava de finançar les cotitzacions.

Para les persones cuidadores que el seu depenent hagi vist reconeguda la seva prestació a partir de l'1 d'abril, el conveni tindrà efecte a partir de la data d'aquest reconeixement, o bé, de la subscripció del mateix, en cas d'haver transcorregut 90 dies de la data de la concessió de la prestació econòmica.

Com subscriure-ho

Aquest conveni especial està dirigit a les persones designades com a cuidadores no professionals al Programa Individual d'Atenció, elaborat pels Serveis Socials corresponents al municipi de residència de la persona que ho sol·licita. Per subscriure-ho és necessari que qui desenvolupa l'activitat no estigui donada de alta en la Seguretat Social en cap règim a temps complet ni en la desocupació.

A més, qui rep les cures ha de tenir reconeguda la prestació econòmica de dependència per donar opció a la persona que s'ocupa de la seva cura a subscriure el conveni especial.

La sol·licitud s'ha de presentar en les oficines de la Tresoreria General de la Seguretat Social i a la seu electrònica utilitzant el servei de “Alta en Conveni Especial”, sempre que es disposi de certificat electrònic. Cal acompanyar el formulari corresponent amb la resolució de la prestació econòmica de la dependència i el DNI tant de la persona cuidadora no professional com de la persona depenent.

Si en subscriure el conveni, s'opta per la base de cotització equivalent al topall mínim del règim general, el pagament de la quota serà assumida íntegrament per l'Administració. Si els qui es dediquen a les cures no professionals opta per una base de cotització superior, l'Administració de l'Estat assumeix la quota corresponent a la base mínima de cotització i la persona que cuida paga per la resta, és a dir, per la diferència entre la base que hagi triat i la base mínima.

En el cas que la cuidadora –la immensa majoria són dones- o cuidador no professional passada a ser titular d'una pensió de jubilació, incapacitat permanent de viduïtat o de favor familiar o compleixi els 65 anys, haurà de donar de baixa el seu conveni. També s'extingeix el mateix quan mor la persona assistida, es deixa de percebre la prestació econòmica per a cures familiars o es deixen de prestar serveis com a cuidador.