La Delegació del Govern se suma a la campanya #NoMoreMatildas per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

La Delegació del Govern se suma a la campanya #NoMoreMatildas per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

11/02/2021

  • Teresa *Cunillera es reuneix amb l'associació *AMIT i *revindica la “importància de seguir lluitant per la igualtat real i efectiva en tots els àmbits de la societat”

Barcelona, 11 de febrer. - La Delegació del Govern a Catalunya commemora aquest dijous el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i se sumeixi a la campanya #*NoMoreMatildas per reivindicar la presència de dones i nenes en l'àmbit científic i de la recerca. Per això, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa *Cunillera, s'ha reunit amb la presidenta de la junta directiva de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (*AMIT) a Catalunya, Sònia *Estradé.

La *AMIT va ser fundada en 2001 per un grup de dones de diferents disciplines de la universitat, del CSIC i de la indústria, i va consolidar el seu node a Catalunya entre 2002 i 2004. El seu objectiu és ser veu, fòrum de discussió i xarxa de suport de totes les investigadores conscienciades que cal treballar juntes per aconseguir la igualtat en l'àmbit de la ciència i la tecnologia.

Les dades revelen que la presència de dones en els materials educatius amb prou feines aconsegueix el 7,6%. A més, només un 28,5% de les places en carreres científiques són ocupades per dones. *AMIT també treballa per combatre la bretxa de gènere en l'àmbit de la recerca, ja que la diferència entre la distribució de dones i homes, tant en el sector privat, com a les universitats o en els organismes públics és desigual.

Campaña “No Habiti *Matildas”
#*NoMoreMatildas és una campanya impulsada per *AMIT, en col·laboració amb el Parlament Europeu, que té per objectiu denunciar les conseqüències de l'efecte “Matilda”, al mateix temps que cerca recuperar a les referents científiques per inspirar i fomentar la *vocacióncientífica en nenes i adolescents. La campanya, que explica a més amb una col·lecció de contes il·lustrats, imagina què hagués estat de figures com Einstein, *Fleming o *Schrödinger si haguessin nascut dones. Est és l'efecte “Matilda”, en honor a Matilda *Joslyn *Gate, la primera activista a denunciar la situació d'injustícia que suposa que s'hagin ignorat, de forma sistemàtica, les troballes de les dones científiques al llarg de la història. A més, la iniciativa compta amb un annex dissenyat per als llibres escolars en el qual es mostren algunes de les referents científiques, amb l'objectiu de combatre els estereotips i els rols de gènere.

Teresa *Cunillera ha destacat la “importància de seguir lluitant per aconseguir la igualtat real i efectiva en tots els àmbits de la societat” i ha posat l'accent “a combatre els estereotips de gènere entre els més joves” i a “fomentar la presència de les nenes en les carreres *STEM, que són precisament les disciplines que dissenyaran el futur de la nostra societat”.