El Govern redobla la seva inversió a Catalunya per a Memòria Democràtica

El Govern redobla la seva inversió a Catalunya per a Memòria Democràtica

02/04/2021

  • L'Executiu que lidera Pedro Sánchez reverteix així les retallades del govern de l'@PP, que en 2013 va deixar sense pressupost les polítiques de memòria històrica
  • Els fons aniran destinats per a la cerca, identificació i dignificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura
  • Teresa *Cunillera ha recalcat “l'impuls del Govern a les polítiques de memòria històrica a Espanya, dotant-les de pressupost”

 

Barcelona, 2 d'abril.- El Govern ha redoblat la seva inversió a Catalunya per a Memòria Democràtica, reactivant les inversions i les subvencions directes des de la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica. L'Executiu que lidera Pedro Sánchez reverteix així les retallades del govern de l'@PP, que en 2013 va deixar sense pressupost les polítiques de memòria històrica.

D'una banda, Catalunya rebrà més de 335.000 euros en matèria de Memòria Democràtica. Els fons aniran destinats per a la cerca, identificació i dignificació de persones *desparecidos durant la Guerra Civil i la Dictadura.

En concret, la Conferència Sectorial de Memòria Democràtica ha acordat repartir a les comunitats autònomes 3 milions d'euros; 2 milions d'euros es repartiran per a exhumacions i el milió restant es destinarà per a activitats de divulgació de treballs, de dignificació dels llocs d'enterrament, així com la promoció de llocs de memòria.

Aquesta Conferència Sectorial, que es va constituir formalment aquesta setmana, és un òrgan creat per a la cooperació entre administracions en tot el relatiu a les polítiques de Memòria Democràtica. En la seva primera reunió, es van acordar els criteris de repartiment, així com el propi repartiment dels 3 milions d'euros, prevists als Pressupostos Generals de l'Estat de 2021, per a la cerca, identificació i dignificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura.

Un repartiment que s'emmarca en el Pla Quadriennal 2020-2024 de fosses, que pretén donar resposta a les recomanacions dirigides a Espanya pels principals organismes internacionals de Drets Humans, amb la finalitat d'impulsar de forma decidida les polítiques de Memòria Democràtica.

L'objectiu d'aquest Pla és intervenir en un total de 557 fosses en totes les Comunitats Autònomes i revertir la situació creada en 2013, que deixava sense pressupost les polítiques de memòria històrica.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa *Cunillera, ha recalcat “l'impuls del Govern a les polítiques de memòria històrica a Espanya, dotant-les de pressupost, i d'una nova Llei de Memòria Democràtica, que haurà de ser aprovada en les Corts”.

Una altra línia d'ajudes a través de la FEMP

D'altra banda, el Govern també ha aprovat recentment la concessió de subvencions directes a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), per a actuacions relacionades amb la Memòria Democràtica per un muntant total de 750.000 euros per tota Espanya.

Entre aquestes actuacions, es destaquen els tres projectes següents a Catalunya:

Ajuntament Província Tipus d'acció
Polinyà Barcelona Recerca i testimoniatges
Terrassa Barcelona Recerca i prospecció
Torelló Barcelona Recerca, testimoniatges, prospecció

A més d'aquests projectes, se subvencionarà a Catalunya un projecte d'un sistema de gestió de dades per a la identificació de persones desaparegudes.