La Delegació del Govern lliura les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil a Guàrdia Civil i Policia Nacional

La Delegació del Govern lliura les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil a Guàrdia Civil i Policia Nacional

15/04/2021

  • Teresa *Cunillera enalteix la cooperació entre forces i cossos: “Si treballem tots els estaments de l'Estat junts i col·laborem, aconseguim grans assoliments”
  • En un operatiu històric, la Unitat Subaqüàtica de la Guàrdia Civil va recuperar a 130 metros de profunditat el cos d'un tripulant l'avioneta del qual va caure al mar
  • La Policía Nacional salvó la vida de un ciudadano británico que sufrió una parada cardiorrespiratoria en el Aeropuerto de Girona

 

Barcelona, 15 d'abril.- La delegada del Govern a Catalunya, Teresa *Cunillera, ha presidit aquest dijous l'acte d'@entrega de les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil, que distingeixen a persones o organitzacions que han destacat per actuacions excepcionals en situacions d'emergència. L'acte s'ha celebrat al Centre Nacional de Condicions de Treball i ha comptat amb la participació dels quatre subdelegats del Govern: Barcelona, Carlos Prieto; Tarragona, Joan Sabaté; Girona, Albert *Bramon, i Lleida, José *Crespín. Entre uns altres, han assistit l'Inspector General de l'Exèrcit (*IGE), Fernando Aznar Lladre de Guevara; el cap superior de Policia a Catalunya, José Antonio *Togores; el cap interí de la VII Zona de la Guàrdia Civil, José Aledo; el director general de Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer; el delegat de Defensa, José Luís Baró *Touriño; el cònsol general britànic, *Lloyd *Milen; els comandants navals de Barcelona i Tarragona, Javier Moreno i Lorenzo *Machado, respectivament; el cap del Centre de Coordinació de Salvament Marítim de Barcelona, Gerardo *Gantes; el comandant del Buc de Salvament i Rescat (*BSR) Neptú, Antonio Gutiérrez, i el tinent de navili del *cazaminas Sella, Miguel *Beceiro.

A proposta de la Delegació del Govern, s'han concedit dues distincions al Mèrit de la Protecció Civil a Catalunya. En primer lloc, a la Unitat Subaqüàtica de la Guàrdia Civil, pel complex rescat del cos del tripulant d'una avioneta sinistrada enfront del Delta de l'*Ebre, que era veí de Cambrils i agent de Mossos d'Esquadra. En segon lloc, al Cos Nacional de Policia per la reanimació d'un ciutadà britànic que va sofrir una parada cardiorrespiratòria en l'Aeroport de Girona.

Teresa *Cunillera ha recalcat “els valors d'altruisme, compromís i solidaritat que destil·la el bon fer” dels cossos i forces de seguretat i emergències, acreditat amb la seva dilatada trajectòria al servei de la ciutadania. Tot això, ha afegit, s'ha constatat especialment amb la pandèmia, en la qual s'ha comprovat que unir esforços i treballar en la mateixa adreça redunda en grans beneficis: “Espero que tot el viscut serveixi perquè construïm una societat millor en un moment de gran incertesa, i que la ciutadania pugui reconèixer que hi havia i hi ha professionals que presteu un servei impagable a tot arreu”. “Si treballem junts i si tots els estaments de l'Estat col·laboren, aconseguim grans assoliments, com l'històric rescat del cos de l'agent de Mossos mort en accident d'avioneta”, ha valorat la delegada del Govern, recordant que en aquest operatiu van participar multitud de forces i cossos de l'Estat.

“Som una societat amb un alt nivell d'exigència envers els nostres servidors públics, però també és cert que la societat us reconeix, us admira i us agraeix tota la labor que realitzeu. És just que nosaltres també posem i ressaltem la gran labor que feu”, ha conclòs. Teresa *Cunillera ha iniciat la seva intervenció demanant un minut de silenci en record dels morts en l'accident d'avioneta i del conjunt de servidors públics que han perdut la vida, així com de la dona assassinada per violència masclista aquest dimecres a Manresa, que era empleada pública de la Generalitat.

Distingits amb les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil

La primera Medalla al Mèrit de la Protecció Civil s'ha lliurat a la Unitat Subaqüàtica de la Guàrdia Civil que va participar en el rescat del cos del tripulant de l'avioneta sinistrada al novembre a 30 milles de la costa del Delta de l'*Ebre, veí de Cambrils i agent de Mossos d'Esquadra. Des que es va tenir coneixement de l'accident, es va crear un dispositiu de cerca multidisciplinària compost per una aeronau del Servei Aeri de Rescat (*SAR) de l'Exèrcit de l'Aire, un helicòpter de Salvament Marítim i un patruller del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, unint-se més tard dos bucs de l'Armada Espanyola amb base a Cartagena. Aquests bucs, amb *sónar d'alta resolució, van descobrir les restes del *bimotor. Es va emprar un vehicle submarí tripulat per control remot per aproximar-se a l'avioneta i, després de la captació d'imatges, es va poder comprovar l'existència d'una persona en el seu interior, establint un dispositiu per a la recuperació del seu cos. Va ser llavors quan submarinistes del Grup Central d'Activitats Subaqüàtiques (*GEAS) de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a la localitat de *Sant Carles de *Ràpita, on van establir el seu campament basi per realitzar les diferents tasques de recuperació del cos. Les labors van resultar molt complexes per la gran profunditat i el fort vent que assotava la zona, sol·licitant-se la col·laboració de Salvament Marítim, que va mobilitzar el buc Clara *Campoamor. Es va aconseguir *reflotar l'aeronau i rescatar el cos gràcies a l'operatiu històric i coordinat de les forces i cossos de l'Estat.

La segona Medalla al Mèrit de la Protecció Civil s'ha lliurat a Policia Nacional per la intervenció d'urgència duta a terme el 10 de setembre de 2019 a un passatger de 74 anys que va sofrir un atac cardíac en l'Aeroport de Girona. De matinada i en el control de passatgers d'un vol procedent de Manchester, la inspectora cap del Pas Fronterer de Policia Nacional i l'inspector que també es trobava en el lloc van practicar maniobres de recuperació cardiorrespiratòries a l'home, que no tenia pols ni respirava. Combinant maniobres manuals amb el desfibril·lador extern automàtic situat en el punt de control, van aconseguir reanimar-li. Posteriorment l'afectat va ser traslladat en ambulància fins a l'hospital Josep Trueta de Girona, on es va recuperar.