El Consell Europeu de Recerca concedeix 11 ajudes a recerques en centres espanyols, 5 a Catalunya

El Consell Europeu de Recerca concedeix 11 ajudes a recerques en centres espanyols, 5 a Catalunya

26/04/2021

  • España es el quinto país de la UE en número de ayudas, con un retorno total del 8,04% de la UE
  • Teresa *Cunillera destaca el capital científic de Catalunya i la seva enorme contribució a la recerca del conjunt d'Espanya i d'Europa

Barcelona, 26 d'abril.- El Consell Europeu de Recerca (ERC, en les seves sigles en anglès) ha concedit 11 ajudes ‘*Advanced *Grant' a científics que desenvolupen les seves recerques en centres espanyols per un import total de 26,5 milions (un pressupost aproximat de 2,5 milions per ajuda). 5 de les 11 ajudes són per a científics en centres catalans. La delegada del Govern a Catalunya, Teresa *Cunillera, ha destacat el capital científic de Catalunya i la seva enorme contribució a la recerca del conjunt d'Espanya i d'Europa.

La convocatòria *Advanced *Grant 2020 finança amb 507 milions d'euros a 209 investigadors i investigadores perquè duguin a terme un projecte pioner, d'alt risc i alt potencial durant els propers 5 anys. Espanya és el cinquè país de la UE en nombre d'ajudes, amb una tornada total del 8,04% de la UE. La llista l'encapçalen Regne Unit i Alemanya amb 51 i 40 ajudes respectivament. La convocatòria de *AdG2020 va rebre 2.678 propostes, la qual cosa va suposar un increment de sol·licituds del 42% pel que fa a la convocatòria de 2019. Com a resultat d'aquesta alta demanda solament el 8% de les sol·licituds han resultat finançades. Les ajudes es distribueixen en 14 Estats Membres i Països Associats diferents, trobant-se 25 nacionalitats entre totes les persones beneficiàries.

Participació de les dones

En la convocatòria *AdG2020, les investigadores lideren el 23% dels projectes, mentre que les sol·licituds presentades per científiques van ser del 22%. La proporció de dones entre el personal investigador que obtenen projectes en el llindar *Advanced *Grant ha augmentat durant l'Horitzó 2020, des del 10% en 2014 a més del 22% en 2020.

Es demostra una tendència positiva de la participació de les dones en la convocatòria. Malgrat això, encara queda un gran camí que recórrer per poder fer realitat el balanç de gènere al següent programa marco Horitzó Europa (2021-2027).

En el cas espanyol, tan sols 1 de les 11 ajudes concedides serà liderada per dones. Això suposa el 9% de les mateixes, la qual cosa contrasta notablement amb percentatge general de la convocatòria (23%) i amb la taxa d'èxit de les dones en centres espanyols en les convocatòries de l'ERC per a llindars més joves: en *Consolidator i *Starting *Grants 2020 van obtenir respectivament una taxa d'èxit del 41% i el 26%. No obstant això, en la mateixa línia que *AdG2020, en la convocatòria de *Synergy *Grant 2020 solament va resultar beneficiària una investigadora principal (IP) dins dels 11 *IPs situats en centres espanyols que participen en els 7 projectes *Synergy *Grant 2020 participats. La convocatòria *SyG està oberta a tots els llindars de trajectòria investigadora, encara que la majoria de les persones beneficiàries se solen trobar en el llindar de *AdG,

La llista de projectes que es desenvoluparan en centres espanyols, ordenada per panell en dominis científics i ordre alfabètic d'acrònim, és:

  • *GAPT *Geometric *Analysis *and *Potential *Theory (PE1) Xavier *Tolsa, UAB.
  • SuperFlat Interactions, Superconductivity, Catalysis and Topology In Flat Bands (PE3) B. Andrei Bernevig, DIPC-EHU.
  • CLIPOFF-CHEM Clip-off Chemistry: Design and Synthesis of New Materials via Programmable Disassembly of Reticular Materials (PE5) Daniel Maspoch, ICN2.
  • *ALiEN *Autonomous *Linguistic *Emergence *in *neural *Networks (PE6) Marco *Baroni, UPF.
  • *CausT Munti-*Carlo *Determination *of *Causation *in *Turbulence (PE8) Javier Jiménez, UPM.
  • ICoMICS Individual and Collective Migration of the Immune Cellular System (PE8) Jose Manuel García Aznar, Unizar.
  • TODENZE Opening the pathway towards dendritic zeolites (PE8) David Serrano, IMDEA Energia
  • EVADER Experimental Virology for Assessing Disease Emergence Risks (LS8) Rafael Sanjuan Verdeguer, UV.
  • LUNG-BIOREPAIR Engineering a lung bacteria to treat idiopatic lung fibrosis and other non-infectious lung diseases (LS9) Luis Serrano, CRG.
  • MULTIPREV A Multi-Theory Multi-Method Approach for Preventing and Reducing Radicalization leading to Violence (SH3) Ángel Gómez, UNED.
  • PATCHWORK A Network Science Approach to Social Cohesion in European Societies (SH3) Miranda Lubbers, UAB.

Més informació sobre els resultats d'aquesta convocatòria *Advanced *Grant 2020.

Propera convocatòria de *Advanced *Grant

La convocatòria *Advanced *Grants | ERC-2021-*ADG | s'obrirà el 20/05/2021 amb data de tancament 31/08/2021 i compta amb un pressupost de 626 milions d'euros. Està oberta a investigadors i investigadores en actiu que tinguin un historial d'assoliments de recerca significatius en els últims 10 anys.