La Delegació del Govern a Catalunya participa a la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona per tercer any consecutiu

La Delegació del Govern a Catalunya participa a la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona per tercer any consecutiu

06/05/2021

  • Ho fa amb tres vídeos que recorren la vida i l’obra de l’arquitecte Alejandro de la Sota, que va construir l’edifici de la Subdelegació del Govern a Tarragona

Barcelona, 6 d’abril.- La Delegació del Govern a Catalunya s’ha sumat, per tercer any consecutiu, a la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona. Enguany ho fa mitjançant tres vídeos que recorren la vida i l’obra de l’arquitecte que va construir la Subdelegació del Govern a Tarragona, Alejandro de la Sota, que fou figura cabdal del moviment modern a Espanya i de qui es compleixen 25 anys de la seva mort. Amb aquesta iniciativa, la Delegació del Govern a Catalunya es torna a sumar a aquesta iniciativa que vol posar a l’abast de la ciutadania el patrimoni arquitectònic.

L’edifici de la Subdelegació del Govern a Tarragona

El primer vídeo s’endinsa en l'edifici de la Subdelegació del Govern a Tarragona, situat a l'eixample de la ciutat, al davant de la plaça Imperial Tarraco. Addicionalment a l’espai concebut per les instal·lacions administratives, prop de la meitat de la superfície de l’edifici fou concebuda per a habitatges: el de l’aleshores governador civil, del secretari, dels convidats, del xofer i del porter.

Projectat, construït i dissenyat fins al mínim detall per Alejandro de la Sota, l'edifici destaca per la claredat de la forma cúbica i l'estudiada composició de la façana. Un desplaçament diagonal en ziga-zaga trenca els eixos i produeix una dislocació volumètrica. Converteix les tres terrasses dels habitatges en buits abstractes que esborren les referències domèstiques i, al mateix temps, transmeten els valors de representativitat adients, tot donant la imatge icònica que distingeix l'edifici.

Per una arquitectura lògica i altres escrits

El segon vídeo aborda un dels últims llibres de l’arquitecte, l’antologia ‘Per una arquitectura lògica i altres escrits’, en el qual es pot seguir l’ideari de De la Sota. Al vídeo està comentat per Moisès Puente, arquitecte, crític d’arquitectura i editor. Com a editor, les seves publicacions han rebut diversos premis; com a crític, el 2010 va rebre el premi FAD de Pensament i Crítica. El 2016 va fundar el seu propi segell editorial, Puente editores, centrat en assajos sobre art i arquitectura.

Josep Llinàs parla d’Alejandro de la Sota

La mirada de conjunt vers De la Sota es completa amb la intervenció, en un tercer vídeo, de l’arquitecte amb el qual va fer la restauració de l’edifici de la Subdelegació del Govern a Tarragona els anys 80, Josep Llinàs. De Josep Llinàs,  De la Sota va deixar escrit: "Va arribar a conèixer-se l'obra millor que no pas jo quan la vaig construir. Un voldria que sempre tot fos així. Llinàs, restaurador intel·ligent per boníssim arquitecte. Després l'amistat, tanta que podríem prescindir de la sintonia professional. I viceversa... Diu sense dir, veu el que ningú veu i el que diu està tan difícilment ben dit que queda perquè obliga a pensar-se repetidament”. Llinàs hi fa un recorregut breu per les etapes creatives d’Alejandro de la Sota.

Els vídeos es poden veure al canal de Youtube de la Delegació del Govern a Catalunya