El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació distribuirà 8,6 milions de quilos d'aliments entre les persones més desfavorides a Catalunya en 2021

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació distribuirà 8,6 milions de quilos d'aliments entre les persones més desfavorides a Catalunya en 2021

02/06/2021

  • Comença el ‘Programa 2021 d'ajuda alimentària a les persones més desfavorides’, que es desenvoluparà en dues fases i distribuirà 59,22 milions de quilos en tota Espanya
  • En la primera fase, que acaba de començar, es repartiran 23,69 milions de quilos, dels quals 3,5 milions corresponen a Catalunya
  • Teresa Cunillera posa en valor “la implicació del Govern d'Espanya per a fer costat a les CCAA en l'ajuda als col·lectius més vulnerables”

Barcelona, 2 de juny.- El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), ha posat en marxa el “Programa 2021 d'ajuda alimentària a les persones més desfavorides”, que suposarà el repartiment gratuït en 2021 de 59.225.632 quilos d'aliments, dels quals 8,6 milions de quilos seran per a Catalunya.

Aquesta acció ha requerit l'adquisició d'aliments, a través d'un procés de licitació pública, per 42 milions d'euros, i està cofinançada en un 85% pel Fons d'Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD) i en un 15% pel pressupost nacional.
El programa es desenvoluparà en dues fases al llarg de tot l'any 2021. En la primera fase, que acaba de començar, es distribuiran 23,69 milions de quilos d'aliments en tota Espanya, la qual cosa suposa aproximadament el 40% de les quantitats totals a distribuir en el programa. D'aquesta primera fase, 3,5 milions de quilos corresponen a Catalunya, valorats en 2,3 milions d'euros: 2.078.119 quilos per a la província de Barcelona, 597.502 quilos per a Girona, 452.459 per a Tarragona i 296.285 per a Lleida. Per al repartiment territorial d'aliments, el FEGA ha tingut en compte una sèrie d'indicadors objectius de la situació socioeconòmica de cada CCAA, com el nombre de beneficiaris, la taxa d'atur i la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE). En tots els casos s'han considerat les últimes dades disponibles a la data de càlcul del repartiment.

Els aliments adquirits són de caràcter bàsic, variats, nutritius, poc peribles, de fàcil transport i emmagatzematge. La cistella inclou arròs, mongetes cuites, llet sencera UHT, tonyina en conserva, pasta alimentosa, tomàquet fregit, galetes, macedònia de verdures, cacau soluble i potets infantils de fruita i de pollastre.
La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat que aquesta cistella d'aliments permet que les persones desfavorides puguin preparar fàcilment un menjar complet per a una persona o per a una família amb diversos membres, inclosos bebès, i ha posat en valor “la implicació del Govern d'Espanya per a fer costat a les CCAA en l'ajuda als col·lectius més vulnerables”.

Bancs d'Aliments i Creu Roja

Els productes es lliuraran en totes les províncies d'Espanya, i es repartiran a través dels Bancs d'Aliments, així com a través dels centres provincials de Creu Roja.

Aquestes entitats distribuiran els aliments entre unes 5.456 organitzacions associades de repartiment, de manera que els 1,5 milions de beneficiaris finals puguin preparar fàcilment un menjar complet per a una persona o per a una família amb diversos membres, inclosos bebès.

En la pàgina web del Fons Espanyol de Garantia Agrària es poden consultar tots els detalls relatius a la posada en marxa del programa.