La Delegació del Govern a Catalunya autoritza 1.651 punts de venda de pirotècnia per a les revetlles de 2021

La Delegació del Govern a Catalunya autoritza 1.651 punts de venda de pirotècnia per a les revetlles de 2021

22/06/2021

  • S'ha augmentat el nombre de casetes i locals autoritzats respecte a l'any passat, que es van autoritzar 1.315 punts de venda
  • L'autorització de punts de venda la tramita l'Àrea d'Indústria de la Delegació del Govern a Catalunya i la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil

Barcelona, 22 de junio.- Un total de 1.651 establecimientos, entre casetas y locales, venderán artículos pirotécnicos en Cataluña durante la campaña de las verbenas de 2021. El procedimiento para la autorización de puntos de venta exige la emisión de un informe por parte del Área de Industria de la Delegación del Gobierno en Cataluña y la Intervención de Armas y Explosivos de la Guardia Civil.

Punts autoritzats a Catalunya

  Casetes Locals Totals
Barcelona 1.238 100 1.338
Girona 116 5 121
Lleida 63 3 66
Tarragona 90 36 126
Total Catalunya 1.507 144 1.651

Des de la Intervenció d'Armes de la Guàrdia Civil i l'àrea d'Indústria de la Delegació del Govern s'està vetllant per l'estricte compliment de la legislació vigent mitjançant la inspecció dels locals de venda i dos informes dels òrgans citats. A més, en el cas de les casetes, és necessari comunicar als ajuntaments el lloc exacte on s'instal·larà per si aquest, d'acord amb les seves ordenances cíviques i la seva normativa pròpia d'utilització de sòl públic, tingués alguna objecció sobre aquest tema.

Segons fixa el vigent Reglament d'Articles Pirotècnics i Cartutxeria, aprovat pel Reial decret 989/2015 de 30 d'octubre, les principals exigències que han de tenir els locals autoritzats són: doble porta del local, una d'elles d'emergència, necessitat d'un magatzem, característiques de les instal·lacions elèctriques i antiincendis i detectors sísmics. Amb aquestes condicions, la capacitat màxima a emmagatzemar passa de 50 Kg. de matèria reglamentada fins a un màxim de 150 o 300 Kg. segons les característiques, situació i dimensions del local.

Els articles pirotècnics que es vendran durant aquest període de revetlles es classifiquen en tres categories:

  • Categoria F1: De molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant destinats a ser utilitzats en zones delimitades, inclosos els artificis de pirotècnia destinats a ser utilitzats dins d'edificis residencials. La categoria 1 no pot incloure petards ni trons, ni bateries d'aquests. L'edat mínima d'adquisició és de 12 anys.
  • Categoria F2: De baixa perillositat i baix nivell sonor, destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones delimitades. En l'etiquetatge consta "per a ús exclusiu a l'aire lliure" i, quan procedeix, la distància mínima de seguretat, de 8 metres. L'edat mínima per a la compra és de 16 anys.
  • Categoria F3: De perillositat mitjana, utilitzats a l'aire lliure en zones de gran superfície. La distància de seguretat, en els casos que procedeixi, passa de 8 a 15 metres. Per a aquesta categoria, l'edat mínima per a la compra és de 18 anys.

La Directiva Europea obliga els Estats membres a classificar els articles de pirotècnia. Com a garantia de seguretat, en l'etiquetatge ha de figurar la marca ‘CE’. L'etiquetatge ha d'indicar, com a mínim, el nom i la direcció del fabricador, el de l'importador, el nom i tipus d'article pirotècnic, les edats mínimes d'ús, la categoria corresponent, les instruccions d'ús, la distància de seguretat requerida, la quantitat de material explosiu actiu i la data de caducitat.