El Govern destina a Catalunya més de 7,4M€ per a assegurar l'accessibilitat universal a l'habitatge a persones majors, amb discapacitat i en situació de dependència

El Govern destina a Catalunya més de 7,4M€ per a assegurar l'accessibilitat universal a l'habitatge a persones majors, amb discapacitat i en situació de dependència

10/12/2021

El Govern destina a Catalunya més de 7,4 milions d'euros per assegurar l'accessibilitat universal a l'habitatge a persones majors, amb discapacitat i en situació de dependència

  • En el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el Govern ha aprovat un RDL que compta amb una inversió total de 50 milions d'euros per a la concessió directa de subvencions a les CCAA i a Ceuta i Melilla

Barcelona, 10 de desembre de 2021. El Govern ha aprovat una inversió de 50 milions d'euros per assegurar l'accessibilitat universal a l'habitatge a persones majors, amb discapacitat i/o en situació de dependència, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha materialitzat aquest compromís del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (*PRTR) a través d'un Reial decret pel qual es regula la concessió directa de subvencions a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla per al desenvolupament d'actuacions de la inversió «Nous projectes territorials per assegurar l'accessibilitat universal a l'habitatge a persones majors, amb discapacitat i/o en situació de dependència».

Emmarcades dins del PRTR, en “el Pla de xoc per a l'economia de les cures i reforç de les polítiques d'inclusió”, en la línia d'inversió Pla Espanya País Accessible per millorar l'accessibilitat des d'una perspectiva integral, aquestes aportacions seran repartides entre les comunitats i ciutats autònomes conforme als criteris de distribució aprovats pel Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència.

Les administracions beneficiàries, en coordinació amb la Secretaria d'Estat de Drets Socials, desenvoluparan actuacions tant d'accessibilitat universal mitjançant ajudes a particulars i comunitats de propietàries i propietaris, com a actuacions d'accessibilitat a l'interior dels habitatges, entre unes altres.

La pandèmia de la Covid-19 ha situat en una posició d'extrema gravetat a 100.000 persones majors, amb discapacitat i en situació de dependència, que viuen en comunitats de propietaris, freturosos de mesures d'accessibilitat per sortir a un centre de dia, a fer una passejada o a anar a un hospital. A més, moltes d'aquests habitatges manquen d'una dutxa adaptada. Factors, que els obliguen a viure en una situació de precarietat, inseguretat i insalubritat, obligant-les, en molts casos, a haver d'abandonar les seves cases, els seus pobles o els seus barris, al marge de la seva voluntat, per viure en un entorn institucionalitzat, per una situació evitable.

Aquest Reial decret connecta igualment amb la consecució de la reforma que pretén impulsar canvis en el model de suports i cures de llarga durada, promovent una Estratègia Nacional de *Desinstitucionalización i la implantació d'un model d'Atenció Centrada en la Persona.

El Reial decret aprovat compta amb una inversió total de 50 milions d'euros, dels quals 7.477.499,98 euros aniran destinats a Catalunya.