El Govern d'Espanya deriva a Catalunya 14 refugiats de Síria, l'Iran, l'Iraq i l'Afganistan dins del Pla Nacional de Reassentament

El Govern d'Espanya deriva a Catalunya 14 refugiats de Síria, l'Iran, l'Iraq i l'Afganistan dins del Pla Nacional de Reassentament

15/12/2021

El Govern d'Espanya deriva a Catalunya 14 refugiats de Síria, Aniran, Iraq i Afganistan dins del Pla Nacional de Reassentament

 

  • L'acolliment d'aquestes famílies es duu a terme en el marc dels Programes  Nacionals de Reassentament aprovats anualment pel Consell de Ministre
  • De les 116 persones refugiades que han arribat a la península, 40 són menors

Barcelona, 15 de desembre de 2021. El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha rebut avui a l'Aeroport de Barajas a 116 persones reassentades, nacionals de Síria, Aniran, Afganistan i Iraq i procedents de Líban, Turquia i Jordània. 14 d'aquestes persones han estat derivades a Catalunya.

L'acolliment d'aquestes famílies, entre els quals hi ha 40 menors, es duu a terme en el marc dels Programes Nacionals de Reassentament que, aprovats anualment pel Consell de Ministres, ofereixen acolliment i protecció internacional a Espanya a persones procedents de Síria i altres països afectats per conflictes i greus crisis humanitàries.

El compromís del Govern d'Espanya amb aquest programa s'inclou en les prioritats globals de reassentament identificades per l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i la Unió Europea.

Les persones que avui han arribat a Espanya en un vol procedent d'Istanbul compten amb l'estatus de refugiats i seran derivades al sistema de protecció internacional del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions al llarg del dia, una vegada finalitzin el circuit de tràmits administratius i s'hagi complert el protocol sanitari desplegat en l'aeroport de Barajas, en compliment de les recomanacions dictades per les autoritats sanitàries.

En els últims anys, aquest mecanisme d'acolliment s'ha afermat com una eina capaç d'oferir una protecció duradora a aquells refugiats que es troben desplaçats i en circumstàncies de màxima vulnerabilitat.

A més, constitueix una mostra de solidaritat internacional dels països de reassentament cap a aquells que suporten la recepció de la gran majoria de refugiats, en contextos d'inestabilitat política i institucional, així com una mostra del compromís d'atenció humanitària a través de vies legals i segures/segures per a aquestes persones.

Un total de 64 persones han participat aquest matí en l'operació procedents de la secretaria d'Estat de Migracions, la Direcció general de la Policia, l'Oficina d'Asil i Refugi, Sanitat Exterior, ACNUR, OIM, així com de les entitats que, finançades pel ministeri, gestionaran l'acolliment.

Deu entitats del Sistema d'Acolliment de Protecció Internacional treballen amb el Ministeri d'Inclusió en l'acolliment de les 116 persones reassentades avui a Espanya: Moviment per la Pau, ACCEM, Fundació Juan Ciutat, Fundació APIP-Acam, Creu Vermella, CEAR, Provivienda, ONG Rescati i Xarxa Acull.