Catalunya rebrà més de 27,3 milions d'euros en ajudes a la implantació de renovables tèrmiques en diferents sectors de l'economia

Catalunya rebrà més de 27,3 milions d'euros en ajudes a la implantació de renovables tèrmiques en diferents sectors de l'economia

21/12/2021

Catalunya rebrà més de 27,3 milions d'euros en ajudes a la implantació de renovables tèrmiques en diferents sectors de l'economia

Barcelona, 21 de desembre de 2021. El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret pel qual s'autoritza la concessió directa d'ajudes per a la implantació d'instal·lacions d'energies renovables tèrmiques en diferents sectors de l'economia, amb un pressupost inicial de 150 milions d'euros, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Aquesta línia d'ajudes de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), destinarà 27,3M€ euros a Catalunya, inversió que podrà ampliar-se en funció de la demanda i el desenvolupament dels projectes.

Les ajudes, que s'atorgaran en règim de concurrència simple, estaran vigents fins al 31 de desembre de 2023 i seran gestionades per les comunitats i ciutats autònomes, que hauran d'efectuar les corresponents convocatòries per a la concessió d'aquestes ajudes.

Inicialment es repartiran 150 milions d'euros sobre la base de criteris objectius, com el pes dels sectors en cada comunitat autònoma; mentre que el pressupost restant quedarà per a ampliacions en funció de l'execució dels fons inicials.

La finalitat de les subvencions és fomentar el desplegament de fonts d'energia renovable tèrmiques en sectors productius com l'industrial, l'agropecuari, el de serveis, però també en establiments i infraestructures del sector públic, així com actuacions que escometin empreses en modalitat de serveis energètics en el sector residencial, de manera que contribueixin al procés de *descarbonización de l'economia i, en el cas de les empreses, consolidin la seva competitivitat al mercat.

PROJECTES SUBVENCIONABLES

Les ajudes s'executaran a través de dos programes d'incentius: el primer, dirigit a sectors de l'economia; i el segon, al sector públic, i permetran l'engegada d'instal·lacions d'energia solar tèrmica, geotèrmia, energia ambienti (aerotermia i hidrotermia), biomassa o *microrredes de calor i fred de menys d'1 MW de potència.

Entre les actuacions subvencionables es troben aplicacions per a la producció de fred i/o calor en edificis (aigua calenta sanitària i climatització) o en processos industrials (neteja, assecat, banys tèrmics per a tractament de superfícies, serveis de bugaderia, rentat/rentat de vehicles, pasteurització i conservació de productes peribles, climatització de naus d'ús industrial, bestiar i hivernacles, etc).

Entre els costos subvencionables s'inclouen, entre uns altres, la inversió en equips i materials, els costos d'execució de les obres o els sistemes de control i monitoratge tant de la producció com de la demanda d'energia tèrmica, així com obres civils necessàries per a l'execució dels projectes.

L'ajuda atorgada cobrirà el 70% d'aquests costos en el sector públic i fins al 45% en el cas de petites empreses, i en tots dos àmbits s'incrementarà en un 5% en zones de repte demogràfic: municipis de fins a 5.000 habitants i municipis no urbans de fins a 20.000 habitants amb nuclis de població de menys de 5.000 habitants.

Donat el caràcter incentivador del programa, solament s'admetran actuacions iniciades amb posterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l'ajuda o de la seva publicació en el BOE, quan es tracti del sector públic.

RENOVABLES TÈRMIQUES EN EL PLA DE RECUPERACIÓ

El desplegament i integració d'energies renovables està recollit en el Component 7 del PRTR, dissenyat pel Govern per a l'execució dels fons Next Generation EU. Aquest component inclou, en la Inversió 1 (C7. I1), el desenvolupament d'energies renovables innovadores integrades en l'edificació i en els processos productius.

Aquest programa d'incentius complementa els 1.320 milions d'euros engegats ja per a autoconsum i emmagatzematge, i esgota les convocatòries de gestió territorialitzada en l'àmbit de l'energia del Pla de Recuperació.

Pot consultar tota la informació sobre el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència aquí.

NOTA_DE_PREMSA_RENOVABLES.pdf