El *ISCIII dedica prop de 10M€ a 11 projectes de recerca en medicina de precisió a Catalunya

El *ISCIII dedica prop de 10M€ a 11 projectes de recerca en medicina de precisió a Catalunya

27/12/2021

L'Instituto de Salud Carlos III dedica prop de 10M€ a 11 projectes de recerca en medicina de precisió a Catalunya

 

  • En tota España, l'Instituto de Salud Carlos III dedica 30 M€ a 46 projectes
  • Aquesta convocatòria finançarà recerques sobre personalització de tractaments en càncer, estudis de tumors infantils, patologies cardíaques i anàlisi genètica de trastorns de l'espectre autista, entre uns altres
  • És la primera convocatòria dedicada en el seu conjunt a la medicina personalitzada de precisió i forma part del *PERTE per a la Salut d'Avantguarda

 

 

 

27 de desembre de 2021. L'Institut de Salut Carles III (ISCIII), entitat dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, destinarà 29,4 milions d'euros a un total de 46 projectes de recerca en medicina personalitzada de precisió. A Catalunya dedica 9.943.924 M€ a 11 projectes.

La convocatòria, la primera que es dedica en exclusiva a aquest camp, s'emmarca en l'Acció Estratègica en Salut (*AES), la major eina de finançament de la recerca biomèdica i sanitària a Espanya, que s'ha tancat aquesta setmana, amb la concessió de les últimes ajudes a contractes i projectes de recerca.

Els projectes finançats seran gestionats per centres de recerca públics, universitats i altres entitats de recerca biomèdica espanyoles pertanyents a diverses comunitats autònomes. Les recerques que es duran a terme gràcies a la concessió d'aquestes ajudes tractaran qüestions com la personalització de tractaments en càncer, la identificació d'@biomarcador per a diverses malalties, l'ús de medicina de precisió en diabetis, l'estudi de tumors infantils, la prevenció d'efectes adversos en teràpies contra l'ictus, la recerca de patologies cardíaques i l'anàlisi genètica de trastorns de l'espectre autista, entre unes altres.

Aquesta convocatòria forma part del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) per a la Salut d'Avantguarda, un instrument de col·laboració públic-privada centrat en la transformació del sector sanitari a través de la ciència i la innovació. Amb aquest projecte estratègic es pretén impulsar la creació d'un sistema sanitari d'altes prestacions basat en la medicina de precisió, les teràpies avançades i la intel·ligència artificial.

Un dels quatre objectius d'aquest PERTE, en el qual l'ISCIII exerceix un paper clau, és la Medicina de Precisió, entesa com un procés clínic que incorpora dades genómicos de les persones i els combina amb dades clíniques, radiològics, d'exposició ambiental, hàbits de vida, determinants socioeconòmics, i altres dades rellevants per a la salut, amb l'objectiu de disposar d'informació més precisa i integrada per a la presa de decisions sobre la salut individual i la salut pública. Aquest procés implica la necessitat de desenvolupar nous @biomarcador, eines diagnòstiques i predictives, i solucions tecnològiques basades en la Ciència de Dades.

A més d'aquesta convocatòria, que acaba de resoldre's, l'Acció Estratègica en Salut de l'any 2022 inclourà una nova convocatòria específica centrada en la medicina de precisió, amb més de 80 milions d'euros.

Aquestes convocatòries avancen en l'impuls específic a la medicina de precisió pel qual l'ISCIII va asseure les bases en 2020 amb el llançament, aprovació i concessió de la convocatòria d'ajudes per a la Infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i Tecnologia (IMPaCT). De forma paral·lela, el Ministeri de Ciència està liderant la preparació d'una Estratègia Nacional de Medicina de Precisió.

 

 

PROJECTES_CATALUNYA.pdf