El Govern destina més de 4 milions d'euros a Catalunya per a la protecció de la biodiversitat marina

El Govern destina més de 4 milions d'euros a Catalunya per a la protecció de la biodiversitat marina

14/06/2022

  • El Consell de Ministres aprova un total de 30 milions d'euros, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
  • La actuación está complementada con las planificadas a cargo de la Administración General del Estado por un importe de 82,6 M€, lo que supone una inversión de más de 112 millones de euros dedicados a la protección de la biodiversidad marina
  • El paquet de mesures s'alinea amb el compromís del govern de protegir el 30% de la superfície marina per 2030

14 de juny de 2022.- El Consell de Ministres, a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat destinar 4.097.205 euros a Catalunya per a actuacions de conservació de la biodiversitat marina.

Aquesta inversió forma part del total dels 30 milions d'euros aprovats aquest dimarts pel Govern, dirigit a la protecció, conservació, gestió i restauració de la biodiversitat marina en l'àmbit de les competències de les comunitats autònomes i ciutats autònomes, que s'emmarca dins de la component 4 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Complementat amb les actuacions planificades a càrrec de l'Administració General de l'Estat per un import de 82,6 M€, aquest desemborsament suposa, en conjunt, una inversió total de més de 112 milions d'euros dedicats a la protecció de la biodiversitat marina al nostre país.

D'aquesta manera, el paquet de mesures s'alinea amb el compromís del Govern de protegir el 30% de la superfície marina per 2030. Per a això és necessari establir objectius de conservació, aprovar plans de gestió i promoure activitats humanes compatibles amb la conservació del mitjà, així com eliminar impactes i evitar la interacció de determinades espècies marines amb l'activitat humana i restaurar els ecosistemes i biocenosis marines.

Gestió efectiva d'espais marins protegits

Entre les actuacions impulsades a través d'aquest acord es troben la identificació de nous espais o ampliacions dels existents, segons els criteris científics disponibles, així com la gestió efectiva d'espais marins protegits, de competència autonòmica, en els quals existeixi continuïtat ecològica entre l'espai natural terrestre i el marítim.

D'altra banda, també s'impulsaran mesures per reduir la pressió sobre els espais marins protegits de competència de l'Administració General de l'Estat, especialment mitjançant la millora i modernització de les instal·lacions en la costa i abocaments associats, i actuacions que permetin reduir la càrrega contaminant dels cursos d'aigua. Al mateix temps, es realitzaran actuacions per conservar i mitigar els impactes en espècies marines, com a aus i tortugues, que realitzen part del seu cicle de vida en terra. També seran objecte d'aquestes mesures les espècies marines i els hàbitats baix règim de protecció.

Així, les comunitats autònomes disposaran de 2 mesos des de l'aprovació de l'acord en Conferència Sectorial per remetre les seves actuacions i marcar un procediment d'informació i seguiment.

El repartiment dels fons es realitzarà proporcionalment segons els quilòmetres de línia de costa i la superfície marina protegida per figures de competència autonòmica. De la mateixa manera, s'assignaran un mínim de 100.000 euros a ciutats autònomes compensat de manera proporcional de les quanties de les comunitats autònomes.