El Govern inverteix 5,2 milions d'euros en el patrimoni històric dels Paradores a Catalunya

El Govern inverteix 5,2 milions d'euros en el patrimoni històric dels Paradores a Catalunya

26/09/2022

  •  Les partides s'han destinat a rehabilitació de fortificacions, torres i patis i a renovar els sistemes d'il·luminació monumental
  • Se acometerán actuaciones en los paradores de Cardona (Barcelona), Arties (Lleida) y Tortosa (Tarragona)

26 de setembre de 2022. El Govern d'Espanya invertirà 5,2 milions d'euros en la rehabilitació, manteniment del patrimoni històric de la xarxa de Paradors de Turisme a Catalunya, un pressupost que procedeix del Pla de Recuperació finançat amb els fons Next Generation EU. Les actuacions previstes es duran a terme en els Béns d'Interès Cultural (BIC) dels paradors de Cardona (Barcelona), Arties (Lleida) i Tortosa (Tarragona). "Espanya compta amb un immens patrimoni històric dins de la xarxa de Paradors de Turisme, monuments oberts al públic pels quals aposta el Govern amb una inversió històrica per a la seva millora i manteniment que gaudiran turistes, i també residents. Una inversió en el patrimoni de tots, com les quals estem finançant gràcies al Pla de Recuperació a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat, en els Camins de Santiago i en el Camí Ignacià”, ha subratllat el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, en la presentació del programa en el Parador de la Granja de Sant Ildefons (Segòvia).

L'auge del turisme cultural

Els viatgers que trien Espanya com a destinació de turisme cultural han crescut un 16% entre els anys 2016 i 2019. També han augmentat un 3,5% els que, de manera específica, visiten durant la seva estada museus, monuments, esglésies i pobles. “Sabem que el valor històric i artístic del nostre patrimoni és un imant d'atracció de turistes. Per això/Per això invertir en patrimoni és reforçar l'atractiu turístic d'Espanya i de la seva riquesa de destinacions”, en paraules de Fernando Valdés. Les actuacions previstes a les àrees històriques dels Paradors de Catalunya són les següents:

  • Parador de Cardona: 113.410,18 €

Restauració del pati.

Il·luminació monumental del pati.

  • Parador d'Arties: 520.677,45 €

Rehabilitació de la torre i restauració de la capella

  • Parador de Tortosa: 4.623.095,46 €

Restauració del recinte fortificat

Conservació i posada en valor de restes arqueològiques.

Aquest nou programa d'inversions en el patrimoni històric de la xarxa de Paradors forma part del Pla de Modernització i Competitivitat del sector turístic o component 14 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya. En el conjunt del país, Turespaña, com a propietària dels immobles, invertirà 81,4 milions d'euros en 39 BIC de la xarxa de Paradors i en el conjunt monumental del raval vell d'Alcalá la Real (Jaén). Per al director general de Turespaña, Miguel Sanz, “els fons del Pla de Recuperació ens brinden una oportunitat única per intervenir en les joies de la xarxa de Paradors. Castells, palaus, convents i monestirs que ofereixen al viatger una experiència singular i genuïna, difícilment *repetible a qualsevol altre país del món”. El president de Paradors, Pedro Saura, ha incidit en la necessitat de preservar el ric patrimoni arquitectònic que posseeix Paradors. “És un dels nostres principals actius d'un creixent turisme cultural que s'ha de potenciar molt més. Conservar-ho correctament mantenint la seva autenticitat al mateix temps que s'optimitza el seu gaudi en termes d'eficiència i seguretat és crucial per ser un imant d'atracció de turisme i generar el desenvolupament local que desitgem en termes d'activitat i ocupació”.