El secretari d'Estat de Seguretat destaca a Palma de Mallorca que “Espanya es troba al capdavant dels països innovadors que aposten per la seguretat intel·ligent”

Palmer, Bauzá, Martínez i Álvarez, en la presentació

16/03/2015

Francisco Martínez ha presentat avui el projecte 'Fronteres Intel·ligents' que es posarà en funcionament durant la propera campanya estival en l'Aeroport de Ciutat / “Tenim una eina que va a facilitar el pas fronterer als viatjers a la vegada que es reforcen els controls i la seguretat”


El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha posat avui de relleu a Palma de Mallorca l'aposta ferma del Ministeri de l'Interior per el “binomi turisme i seguretat” que, -ha dit- “ens ratifica com un dels països més segurs i atractius del món”. Martínez ha fet aquestes declaracions durant la presentació del projecto 'Fronteres Intel·ligents' que ha tingut lloc aquest migdia en l'Aeroport de Palma de Mallorca.

Durant aquest acte, en el qual el secretari d'Estat de Seguretat ha estat acompanyat del president del Govern dels Illes Balears, José Ramón Bauzá, i de la delegada del Govern, Teresa Palmer, Francisco Martínez ha subratllat que les Illes Balears, -on en 2014 s'han obtingut els millors registres de la història en arribada de turistes alemanys i quant al mercat britànic-, “són un clar exponent de seguretat intel·ligent”. Mostra d'això –ha afegit- és la posada en funcionament de set oficines de Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATE) en els municipis de Manacor, Palma de Mallorca, Eivissa, Muro, Santa Margalida, Calviá i Sant Antoni de Portmany,a les quals ara s'uneix aquest projecte de “Fronteres Intel·ligents”.

Francisco Martínez ha explicat que aquest programa de “Fronteres Intel·ligents” (Smart Borders) pretén connexionar els sistemes que ja existeixen actualment: informació de visats, control automatitzat de fronteres, informació avançada de passatgers i totes les bases de dades en funcionament. En definitiva, -ha explicat Martínez- “es tracta d'una eina fonamental per facilitar el pas fronterer als viatgers alhora que es reforcen els controls i la seguretat”.

En aquest sentit, ha destacat que avui dia la gestió del temps en el transport de viatgers és un valor en alça i el fet que el Govern d'Espanya aposti per sistemes que redueixin el temps d'espera en els controls aeroportuaris, “ens posiciona en la llista de països innovadors que aposten per la seguretat intel·ligent”.
 

Aposta per la “seguretat intel·ligent” en el control fronterer

Francisco Martínez ha explicat que el sistema de “Fronteres Intel·ligents” conjuga a la perfecció la tecnologia amb la “alta professionalització” dels funcionaris policials a través dels Llocs de Control Desatès, on el passatger té un paper actiu en la seva pròpia verificació i, els Mòduls de Control d'Accés que asseguren que únicament creuen la frontera, sense intervenció directa d'un funcionari de la Policia Nacional, aquells viatgers que ha completat amb èxit el seu procés de verificació en el Lloc de Control Desatès. A més, ha assenyalat que mitjançant el Lloc de Control Assistit, els funcionaris poden visualitzar detalladament tots els processos de verificació iniciats pels viatgers i actuar en el cas que fos necessari.

A continuació, Martínez ha destacat que el punt neuràlgic i de monitoratge de totes les activitats dutes a terme a les diferents fronteres nacionals s'estableix al Centre de Gestió de Frontera Intel·ligent de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres del Cos Nacional de Policia. Aquest centre, -ha dit- compta amb un Centre de Respatller en el Complex Policial de Canilles (Madrid) i un Centre Satèl·lit en les dependències de la Comissaria de la Policia Nacional en el Port d'Algesires.
 

El 'ABC System' redueix els temps d'espera en els controls aeroportuaris

Dins del projecte de 'Fronteres Intel·ligents', Francisco Martínez s'ha referit al 'ABC System', Sistema d'Accés Ràpid d'Entrada en Fronteres Aeroportuàries, que dóna servei a ciutadans de l'Espai Econòmic Europeu majors d'edat i que portin un passaport electrònic, a més dels ciutadans espanyols amb DNI electrònic, i que en l'actualitat ja està operatiu en l'Aeroport de Màlaga i com a projecte pilot en les terminals de Madrid i Barcelona.

En aquest context, ha anunciat que des de març a juny de 2015 es va a instal·lar aquest sistema en els aeroports de Girona, Alacant, Palma de Mallorca, Tenerife Sud i l'estació Marítima del Port d'Algesires, així com la renovació i ampliació dels actuals desplegaments en els aeroports de Madrid i Barcelona. Així mateix, està previst que durant el primer semestre de 2015 s'instal·li en el pas a Gibraltar.