El Govern crearà un nou incentiu fiscal a la inversió dins del Règim Especial de les Illes Balears

29/04/2015

La nova Reserva per a inversions contribuirà al desenvolupament econòmic de les illes en configurar-se com un clar element dinamitzador de l'activitat empresarial / La Reserva permetrà compensar parcialment l'esforç inversor dirigit al desenvolupament emprenedor, la diversificació productiva, la creació d'ocupació i la protecció del medi ambient


El Govern aprovarà matí en el Consell de Ministres la modificació de la Llei que regula el Règim Especial de les Illes Balears per introduir un nou incentiu fiscal de gran potencial dirigit a promoure la realització d'inversions a les illes. Suposa un salt qualitatiu respecte de la regulació actual del REB en incorporar un instrument fiscal que incentivi la inversió en Illes Balears i pal·lii els costos d'insularitat de les empreses i autònoms, impulsant la creació d'ocupació. Es fa un pas decisiu en l'atenció del caràcter específic i diferencial de la insularitat seguint el mandat constitucional i l'impuls decidit del Govern a promoure la reactivació econòmica i laboral.

Es tracta d'un incentiu fiscal a la inversió a les illes per a contribuents que disposin d'establiments en Illes Balears, ja estiguin subjectes a l'Impost de societats, a l'Impost sobre la Renda de no Residents o a l'IRPF en estimació directa per obtenir rendiments d'activitats econòmiques a les illes.

L'incentiu consisteix en la possibilitat d'aconseguir un estalvi fiscal, via reducció a la base (IS i IRNR) o deducció en la quota (IRPF), per les dotacions que en cada període impositiu es facin a la Reserva per a inversions fins al límit del 75 per cent dels beneficis no distribuïts procedents d'Illes Balears.


Materialització de la Reserva

La Reserva pot materialitzar-se, en el termini de 3 anys, en la realització d'inversions patrimonials dirigides a crear o ampliar un establiment, a diversificar l'activitat o transformar el procés de producció, a la creació de llocs de treball relacionada amb aquestes inversions i a la millora i protecció del medi ambient en Illes Balears. Es permet que les inversions es duguin a terme de forma anticipada.

La Reserva per a inversions en Illes Balears, per tant, no solament es configura com un incentiu a la realització d'inversions sinó també a la creació d'ocupació i la protecció mediambiental.

S'establiran, a més, mecanismes de control i seguiment del nou incentiu fiscal per garantir que la seva aplicació és conforme amb el Dret de la Unió Europea.