Detinguda una banda dedicada al robatori a l'interior de vehicles comercials en municipis de Mallorca

02/05/2015

A la 'Operació Garlanda' s'han confiscat eines per un valor aproximat de 400.000 euros / La banda ha comès més de 100 robatoris


La Guàrdia Civil ha procedit a la detenció d'una banda organitzada, especialitzada a cometre robatoris a l'interior de vehicles comercials pertanyents a empreses o autònoms, la majoria vinculats a l'àmbit de la construcció. El passat mes de març es va iniciar la ´Operació Garlanda' amb la intenció d'esclarir un elevat nombre de robatoris que es cometien en diferents localitats de la Illa.

La banda es desplaçava al llarg de tota l'illa de Mallorca per cometre els il·lícits i arribaven a realitzar en una mateixa nit 200 km, utilitzant per a això la majoria de les vegades vehicles de lloguer. Una vegada a la zona, a a el que prèviament realitzaven un reconeixement per no ser sorpresos, buscaven vehicles comercials als quals fracturaven un dels cristalls posteriors o laterals per accedir a l'interior, sostraient tot tipus d'eines que trobaven i objectes de valor.

Els membres de l'organització adoptaven importants mesures de seguretat en els seus desplaçaments, dificultant enormement la recerca. Aquestes anaven des del continu canvi de vehicles a la vigilància contínua del seu entorn, aguditzada als moments en què es desplaçaven a delinquir, com en els quals es procedia a la introducció dels efectes sostrets en un garatge


Una activitat incessant

L'activitat de l'organització investigada era frenètica, pràcticament han actuat en la totalitat de municipis de la illa. En una mateixa nit i població, es cometien entre sis i dotze robatoris, la qual cosa havia creat una alarma social entre els empresaris i autònoms de l'àmbit de la construcció. En el període que ha durat la recerca s'han constatat més de 100 robatoris.

Els integrants de l'organització detinguts emmagatzemaven els efectes sostrets en un garatge, que va ser localitzat pels investigadors després de l'operativa policial desenvolupada. Es constata que amb una cadència no determinada, el grup creuava el pas de l'estret en vehicles furgoneta, fins a diferents països del Magrib, on es venia el material que prèviament havia estat sostret.

Aquests fets estaven causant un greu perjudici als professionals afectats, ja que en anar a buscar el vehicle al matí amb l'objecte de dirigir-se al lloc de treball, es trobaven desposseïts de les seves eines amb la impossibilitat de desenvolupar la seva activitat.


Detenció i registres

Després de la vigilància a la qual va ser sotmesa la banda, es van obtenir totes les dades necessàries per determinar la destinació i lloc de custòdia dels efectes sostrets, per la qual cosa després de l'onada de robatoris que va afectar a la població de Porreres, es va procedir a la detenció dels 3 individus que formaven la banda la matinada del passat dilluns en la localitat de Palma,

Després de les detencions es van practicar tres registres domiciliaris, donant com a resultat, la troballa del garatge on emmagatzemaven els efectes sostrets, lloc on s'han intervingut una quantitat ingent d'eines de tota índole, per un valor aproximat de 400.000 euros. Destaca entre els efectes intervinguts, una borsa paramédica de suport vital.