El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient licita per 41,2 milions d'euros el projecte i l'execució de les obres de la nova depuradora d'Eivissa

06/08/2015

Resoldrà els problemes existents en l'actual estació depuradora a causa del mal funcionament del sistema de tractament i a la seva falta de capacitat per tractar les càrregues en la temporada estival / La nova Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) tindrà capacitat per depurar les aigües de la illa amb una població de 90.000 habitants, que poden aconseguir els 150.000 en èpoques vacacionals


El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient ha licitat per un import de 41.219.914 euros l'elaboració del projecte i l'execució de les obres de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) d'Eivissa, en els termes municipals d'Eivissa 'Vila', Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu.

Aquesta actuació corregirà els problemes detectats en l'actual estació depuradora, derivats de la falta de capacitat per tractar les càrregues en la temporada estival.

A més, acabarà amb els problemes generats per les emanacions de gasos a l'interior de les instal·lacions i els problemes d'abocament ocasionats en èpoques de pluja en el port esportiu, a la zona de la badia d'Eivissa.


Característiques de la nova estació depuradora

La nova EDAR tindrà capacitat per depurar les aigües de la illa amb una població de 90.000 habitants, que poden aconseguir els 150.000 en èpoques vacacionals.

Els treballs es completaran amb la construcció dels col·lectors d'impulsió fins a la nova EDAR, de l'emissari terrestre per a l'abocament de l'aigua tractada al mar; d'una estació de bombament amb 5 + 1 grups de bombament, i de l'escomesa elèctrica per realitzar els subministraments a la nova EDAR i a l'estació de bombament.

Aquesta actuació, publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), s'emmarca en el Pla de Mesures per al Creixement, la Competitivitat i l'Eficiència (Pla CREIX) que està executant el Ministeri per millorar la qualitat de les aigües que arriben als rius.

Es tracta d'uns treballs declarats d'interès general, que estan prevists tant en Pla Hidrològic de les Illes Balears com en el protocol general, signat en 2009, pel qual es va fixar el marc general de col·laboració en l'àmbit del sanejament i depuració, dins de l'execució de el “Pla Nacional de Qualitat de les Aigües: Sanejament i depuració 2007-2015”.


Prioritat a avançar en matèria de depuració d'aigües

Aquestes licitacions se sumen als més de 60 anuncis corresponents al Pla CREIX de sanejament i depuració d'aigües que el Ministeri ha publicat en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) en el que portem d'any.

El Pla, que respon a l'interès del Govern d'Espanya d'avançar en matèria de depuració per millorar la qualitat de les aigües, preveu unes inversions d'1.100 milions d'euros en total, 300 milions al llarg d'aquest any.

Les actuacions plantejades, i que compten amb finançament europeu, aniran destinades a aconseguir que tots els municipis espanyols depurin adequadament les seves aigües residuals, conforme a la Directiva Marco de l'Aigua ja que un aigua millor depurada incideix directament en el benestar dels ciutadans i perquè una depuració adequada és vital per al manteniment dels ecosistemes.

Per aconseguir aquest objectiu es van a optimitzar les infraestructures de sanejament i depuració, rellançant actuacions que ja estaven en marxa i executant altres noves.