La Policia Nacional desmantella a Manacor una organització criminal dedicada al tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral

17/09/2015

Es dedicava a portar gent d'origen nicaragüenc a va canviar d'hipotecar els béns de les víctimes al seu país d'origen / La recerca es va iniciar en detectar un substancial increment de població de persones originàries de Nicaragua


La Policia Nacional ha procedit a la detenció de 8 persones d'origen nicaragüenc integrants d'un organització criminal per afavoriment de la immigració il·legal amb finalitats d'explotació laboral, pertinença a organització criminal i delictes contra els drets dels treballadors.

La recerca es va iniciar en detectar la Policia Nacional de Manacor un substancial increment de nacionals de Nicaragua en aquesta població. Els fets van ser posats en coneixement dels investigadors d'aquesta Comissaria que van comunicar les seves sospites a l'U.C.R.I.F., de la Prefectura Superior de Policia de Palma, per la qual cosa es van iniciar les perquisicions en una recerca conjunta d'ambdues plantilles.

Els agents van constatar com un reduït grup d'individus havien format una estructura criminal que es dedicava a la captació a Nicaragua de persones que amb pocs recursos econòmics i ganes de millorar la seva situació de precarietat, estaven disposades a venir a Espanya a treballar. A canvi, contreien un deute que asseguraven amb una hipoteca de totes les seves propietats en aquell país. Això es feia a través d'un poder notarial posaven totes aquestes en mans del capitost de l'organització. Les víctimes eren gairebé totes originàries en la seva majoria de les localitats de Boaco i Managua, llocs en les quals l'organització tenia importants influències.

Una vegada captades eren assessorades en tot el procés pel qual havien de passar: la compra de bitllets, sempre amb diverses escales i les mateixes destinacions: Panamà- Mèxic- França- Barcelona- Mallorca. També s'adquirien els bitllets sempre en la mateixa agència de viatges on l'organització tenia un altre contacte. De la mateixa manera es reservaven hotels que en alguns casos eren anul·lats, i se'ls prestava la quantitat de diners mínima que havien d'acreditar en frontera i que, naturalment, a la seva arribada era immediatament retornat, tot això amb la finalitat de simular la seva entrada al país com a turistes. Igualment eren assessorades per evitar els controls fronterers, i si escau, com havien de respondre davant una revisió mèdica policial.


Als domicilis dels capitosts

Una vegada en territori espanyol, l'organització mantenia a les víctimes als domicilis dels capitosts ara detinguts. Després d'un període d'estada més o menys curt eren resituades en altres domicilis, generalment treballant com a empleats de llar. Tot això de manera fraudulenta, ja que mancaven de permisos de residència legal i d'autoritzacions per treballar.

El deute adquirit a canvi del viatge era totalment desproporcionada, s'aplicaven uns interessos abusius que podien arribar a un 36% anual, per la qual cosa resultava més beneficiós per a l'organització que les víctimes no poguessin pagar. D'aquesta manera executaven les hipoteques realitzades a Nicaragua a través dels poders notarials que havien signat a favor de l'organització ara desmantellada.

L'operació ha donat un resultat de 8 persones detingudes, tres de les quals ja han ingressat a la presó i es continuen les perquisicions pel que no es descarten noves detencions.