Palmer: “El Govern al que represento està amb les víctimes, amb totes les afectades per aquest tipus de violència monstruosa”

Palmer, al costat dels premiats amb les 'Meninas'

25/11/2015

La delegada del Govern lliura 3 ‘Meninas’ a institucions o organitzacions que treballen al llarg de l'any per l'eradicació de la violència contra la dona / El 77% de les dones que denuncia acaba refent la seva vida


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha lliurat avui per tercer any els premis denominats ‘Meninas’ que, amb motiu del Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència sobre les Dones, organitza la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. Aquestes distincions que reconeixen a organitzacions i persones que treballen o col·laboren en l'eradicació de la violència de gènere, “una de les principals xacres que afecten a la nostra societat en ple segle XXI”.

La delegada ha destacat “la vital importància, no només en aquestes dates sinó durant tot l'any, de recordar constantment que és possible combatre aquesta xacra social”. Aquest any 48 dones han perdut la vida per violència masclista, una en Illes Balears. “Aquí hem hagut de lamentar la pèrdua de Gemma, d'amb prou feines 33 anys”. A més, en 2015 són ja 44 els menors orfes per la violència de gènere, “l'altre gran drama d'aquesta xacra”.

Palmer ha recordat que “les víctimes i els seus familiars disposen de mitjans per escapar i deixar enrere episodis o amenaces relacionades amb la violència masclista. El Govern al que represento està amb les víctimes, amb totes les afectades per aquest tipus de violència monstruosa al nostre país”.

El Govern va aprovar en l'últim Consell de Ministres una declaració que expressava “el seu rebuig i el de tota la societat a qualsevol forma de violència exercida contra les dones, així com el seu ferm compromís per a la seva eradicació, a Espanya i en la Comunitat Internacional, impulsant totes les mesures que resultin necessàries".

Al costat del 016, número de telèfon gratuït i confidencial; els plans d'ajuda sicológica o d'ajuda als menors del Ministeri de Sanitat i Serveis Socials; la creació d'unitats específiques per a l'atenció a les víctimes de Policia i Guàrdia Civil; la possibilitat d'assistència jurídica gratuïta a totes les víctimes de violència de gènere; el Govern “també ha afegit recents canvis legislatius per donar millor resposta a la víctima com els nous drets i garanties de l'Estatut de la Víctima o els nous delictes tipificats en el Codi Penal”, ha recordat Palmer.


Imprescindible denunciar

No obstant això, la delegada ha insistit que perquè les víctimes puguin aprofitar tots aquests recursos públics “han de denunciar. És el nostre deure, des de les institucions públiques i des de totes les organitzacions implicades, transmetre a totes les dones que hi ha sortida a aquesta forma tan ruin de violència. I el primer i imprescindible pas per aconseguir-ho és la denúncia”. Palmer ha afegit que “totes aquestes eines i avanços possibiliten que cada vegada siguin més les dones que han patit maltractament i ho denuncien acabin refent la seva vida, un 77% a dia d'avui” (72% en 2014).

No obstant això, queda molt per fer. “Una lluita que ha de ser liderada pels poders públics des de la unitat i el diàleg social, en la qual participen molts agents, moltes institucions i persones que sense cap benefici propi treballen per ajudar a totes les que pateixen la violència de gènere”.

És el cas de les tres institucions o persones distingides avui amb la ‘Menina’ per la seva labor en la lluita per eradicar la violència de gènere:

  1. El Magistrat titular del Jutjat de Violència sobre la Dona nº 1 de Palma, Carlos Esquerre Téllez. Ha recollit el premi el senyor Esquerre.

  2. L'Institut d'Ensenyament Secundari de Felanitx. Ha recollit el premi el seu director, Pere Covas.

  3. L'Institut d'Ensenyament Secundari Maria Àngels Cardona de Ciutadella. Ha recollit el premi Catalina Moll, de l'adreça del centre.