Palmer: “La Guàrdia Civil ha reforçat les seves unitats i augmentat la seva presència per combatre els robatoris amb força en cases aïllades d'Eivissa”

Palmer, juntament amb els alcaldes i comandaments de la GC a Santa Eulària

26/11/2015

La delegada del Govern, juntament amb els comandaments de la Benemérita, ha visitat zones afectades a Sant Rafael, Sant Mateu i Santa Gertrudis / Després s'ha reunit a Santa Eulària amb els alcaldes de Sant Antoni, Sant Joan i Santa Eulària per donar-los a conèixer les mesures adoptades / Malgrat l'alarma social, els nuclis assenyalats acumulen 69 robatoris amb força en domicilis de zones rurals aquest 2015


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer Tous, s'ha desplaçat avui a Eivissa per oferir un balanç de seguretat una vegada analitzats les dades després de la temporada alta. Després de visitar algunes dels nuclis més afectades pels robatoris en domicilis, Palmer i comandaments de la Guàrdia Civil han mantingut una reunió en l'Ajuntament de Santa Eulària amb els alcaldes de Santa Eulària, Sant Antoni i Sant Joan per valorar les denúncies de robatoris a diverses zones aïllades d'aquests municipis que han generat alarma social durant els últims mesos.

Segons l'últim Balanç de Criminalitat que elabora el Ministeri de l'Interior i que acumula les dades de gener a setembre de 2015, les infraccions penals a la illa d'Eivissa descendeixen un -10,9%. Baixen els robatoris amb violència o intimidació un -22,9%, però pugen un 8,3% els robatoris amb força a l'interior de domicilis, “aquells que provoquen alarma social”, ha assegurat Palmer, recordant que molts d'aquests robatoris es produeixen en propietats privades annexes (patis dels habitatges, garatge, caseta d'aperos, trasters, jardins o piscines).

En el municipi d'Eivissa la taxa cau un -5,6%, on baixen els robatoris amb violència un -38,3% i baixen un -17,2% els robatoris amb força en domicilis.. Els furts també baixen un -13,1%.


Sant Antoni, Sant Joan i Santa Eulària

Quant als municipis afectats per l'increment de robatoris amb força, durant el període comprès entre l'1 de gener i 30 de setembre de 2015 han experimentat una evolució descendent que es manté sostinguda des del passat any 2014.

  • Sant Antoni de Portmany, descens de les infraccions penals en un -17,21% pel que fa al mateix període de l'any 2014. Les infraccions penals contra el patrimoni han descendit un -18,57%.
  • Santa Eulària des Riu, descens de les infraccions un -6,03% pel que fa a 2014. Les infraccions contra el patrimoni baixen -6,46%.
  • Sant Joan de Labritja, descens de les infraccions penals en un 5,15% pel que fa al mateix període de l'any 2014. Les infraccions penals contra el patrimoni han descendit un 2,16%.

En conjunt, l'evolució de la delinqüència en aquests tres municipis ha experimentat de gener a setembre un descens d'un -14,85% de les infraccions penals. En aquest període les infraccions penals contra el patrimoni experimenten un descens d'un -15,19%. En concret, de gener fins avui el total de robatoris i furts en interior d'habitatges en zones aïllades dels tres municipis afectats ascendeix a 69. Això suposa l'1,3% del total d'infraccions penals contra el patrimoni en els citats municipis.

Per combatre aquest escenari, la Guàrdia Civil ha efectuat una detallada anàlisi de les pautes de comportament de la delinqüència que genera aquesta alarma, les quals tenen elements comuns tals com: dispersió geogràfica dels llocs on es produeixen els robatoris; aquests ocorren en cases rurals o aïllades, preferentment; identificació dels robatoris, sobretot a l'estiu, caràcter estacional; durant l'absència dels inquilins i la concurrència del cap de setmana com a dies de major incidència.

Entre les mesures adoptades orientades a incrementar els nivells de coordinació i combatre aquests robatoris per part de la Guàrdia Civil, destaquen:

  1. Establiment en el Lloc de Sant Antoni de la figura d'un coordinador de serveis, a càrrec d'un capità de la Guàrdia Civil. La seva missió principal ha estat l'impuls i coordinació dels serveis i la seva planificació a les finalitats de rendibilitzar la presència policial en aquelles zones que requereixen una major demanda de serveis.

  2. Formació d'una Unitat de Seguretat Ciutadana de Companyia (USECICO), de prevenció i que duu a terme dispositius especials.

  3. Inclusió i consolidació de l'Equip ROCA, orientat a la prevenció de robatoris en el camp. Aquest equip ha realitzat i seguirà donant xerrades divulgatives a Sant Antoni, Santa Eulària i Sant Joan.


Resultats i detencions

El resultat dels dispositius policials establerts ha permès la detenció d'un total de 559 presumptes delinqüents al llarg del present any 2015. També s'ha dut a terme la ‘Operació Polzades’, que dilluns passat, 23 de novembre, va permetre la detenció de 4 persones com a presumptes autors de robatoris en habitatges i xalets a la illa d'Eivissa – responsables de 7 dels robatoris més recents –, que han ingressat a la presó. Fa 10 dies es va detenir a un altre individu per idèntics motius.

A més, durant l'Operació Estiu la Guàrdia Civil ha potenciat la seva presència en les Pitiüses amb efectius de les especialitats de Seguretat Ciutadana, Policia Judicial, Agrupació de Tràfic i Servei Marítim.

Per tot l'exposat, la delegada ha assegurat entendre “la preocupació veïnal”, al mateix temps que ha expressat la seva total confiança que les “mesures adoptades per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, en aquest cas la Guàrdia Civil, donaran els seus fruits” i que els responsables d'aquests robatoris amb força acabaran sent detinguts. “La Guàrdia Civil està lluitant, amb tots els mitjans al seu abast, contra aquests robatoris que generen alarma social, encara que no podem obviar que els delictes estan reduint-se i que, davant campanyes extraordinàries des del punt de vista turístic, estem parlant de fets aïllats que s'estan combatent de forma primordial”.