El Govern acorda impulsar diverses actuacions en carreteres i turisme amb la Comunitat Autònoma de *Illes *Balears

03/12/2015

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques i la presidenta de la Comunitat Autònoma creen un grup de treball en el qual s'estudiaran propostes per actualitzar el Règim Especial amb l'objectiu de millorar l'activitat econòmica


En virtut del Règim Especial d'Illes Balears (REB), el Govern ha acordat impulsar el suport financer a determinades actuacions inversores, principalment en l'àmbit de carreteres i turisme, per valor de 266 milions d'euros.

Així, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i la presidenta de la Comunitat Autònoma d'Illes Balears, Francina Armengol, han signat, en el si de la Comissió Mixta d'Economia i Hisenda celebrada avui a Madrid, dos protocols per a l'impuls financer de diverses actuacions d'especial importància per a les illes.

Entre aquestes mesures d'impuls financer a inversions, especialment en l'àmbit de carreteres i turisme, destaquen:

  • L'articulació d'un mecanisme de coordinació financera pel qual el Govern dota a la Comunitat de fons per a turisme i innovació, per un import de fins a 26,2 milions, en el període 2016-2017. Aquests fons estan vinculats a una sèrie de convenis estatutaris entre l'Estat i la Comunitat.

  • L'impuls i coordinació d'actuacions inversores en matèria de carreteres al territori de la Comunitat Autònoma, per a això es mobilitzaran fins a 240 milions d'euros per al període 2016 a 2018.

  • A més, el Govern permetrà l'ampliació dels terminis per justificar les inversions de diversos convenis en turisme i en innovació. D'aquesta forma, Illes Balears disposarà de més temps per poder executar inversions en determinats convenis entre l'Estat i la Comunitat, per valor de 78 milions d'euros.

D'altra banda, s'ha acordat la constitució d'un Grup de Treball per a l'estudi i anàlisi de propostes d'actualització del Règim Especial d'Illes Balears, amb l'objectiu d'impulsar l'activitat econòmica tenint en compte les característiques de la Comunitat i concretament la seva insularitat. Aquest grup estarà integrat per representants del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i de la Comunitat Autònoma. Així mateix, es contempla la possibilitat que a les sessions puguin acudir representants d'altres Departaments sectorials, de comú acord entre ambdues Administracions, en funció dels temes específics a tractar en cadascuna de les reunions o sessions.

El Govern destaca el caràcter positiu de l'acord aconseguit per a Balears i per al conjunt d'Espanya, i reafirma el compromís existent amb el Règim Especial d'Illes Balears.