Palmer: “Les lleis han de complir-se com a part indispensable de la nostra convivència”

Palmer, amb Armegol i els 7 lectors

06/12/2015

La delegada del Govern ha presidit avui el 37ª aniversari de la Constitució Espanyola, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol / Palmer ha enaltit el Preàmbul constitucional, “una de les parts més clares, concises, a l'una que imprescindible” del text / La delegada ha afegit que la Carta magna “no és estàtica, es pot modificar o actualitzar, com ja ha ocorregut baixos els preceptes que la pròpia Constitució contempla, sempre que compti amb el consens majoritari de la societat espanyola”


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha presidit avui a Palma el 37º aniversari de la Constitució al costat de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, en un acte celebrat en el Palau de l'Almudaina al que han assistit les principals autoritats polítiques, militars i civils de les Illes.

Després de la tradicional lectura de diversos articles de la Carta Magna per part de set representants de la societat balear, la delegada del Govern ha pres la paraula per agrair, en primer lloc, la presència dels assistents, els lectors i la col·laboració de tots els que han participat en l'organització d'aquest tradicional acte.

Teresa Palmer ha iniciat el seu discurs recordant el Preàmbul de la Constitució, “una de les parts més clares, concises, a l'una que imprescindible” del text, segons el qual la Constitució “ens ha permès viure en llibertat, amb justícia i seguretat, garantint la convivència democràtica i respectant les lleis que així ho permeten. Una democràcia les lleis de la qual són garant del seu funcionament, responsables de l'època de major esplendor d'Espanya i han de complir-se com a part indispensable de la convivència. Les lleis estan per complir-se, no per acollir-se a elles segons ens convingui o per obviar-les en honor de fabulacions o reconstruccions tergiversades de la nostra història o, simplement, rebutjar-les amb l'objectiu individualista de mantenir-se en el poder encara que la societat, la voluntat popular, es pronunciï de forma contrària o no li hagi donat el respatller majoritari”.

Palmer ha afegit que “molt ens omplim tots la boca amb la paraula Democràcia, però aquesta no només és poder votar cada quatre anys en eleccions generals, autonòmiques o locals. Democràcia significa molt més, significa complir amb els nostres deures i obligacions com a ciutadans, començant per la Llei de lleis que és la Constitució, que ens proporciona a canvi totes les garanties, drets i llibertats que gaudim”.


“Atraiem en l'exterior per la varietat que oferim”

La delegada també ha destacat que el Preàmbul “parla de les nostres cultures, llengües i tradicions, diferents entre andalusos o gallecs, entre catalans o mallorquins, fins i tot entre mallorquins o eivissencos, però totes elles enriquidores. Gaudim d'una democràcia que permet la protecció de les nostres tradicions, les de cada Comunitat Autònoma, província o poble d'Espanya…Una democràcia que protegeix no només tot allò que ens uneix sinó també el que ens diferencia perquè això forma part de la nostra grandesa. De fet, aquestes tradicions, la nostra cultura és la que situa a Espanya com un dels països més visitats del món”.

“Agradem en l'exterior, atraiem per tota la varietat que podem oferir i que, no ho oblidem, és al mateix temps el que ens uneix, la qual cosa ens fa forts, la qual cosa ens diferencia com a país”.

Referent a la unitat ha assegurat que aquesta “forma part de la voluntat popular de la majoria dels espanyols, una unitat que traspassa les nostres fronteres, que és l'objectiu amb el qual va néixer l'actual i pròspera UE, aquest grup compacte, germanat, del que ningú vol quedar fora”. La delegada ha recordat que “fa tres anys deia des d'aquest mateix escenari que, després d'una etapa tan complicada com la qual hem travessat, Espanya havia de ressorgir millor i també més forta com a part imprescindible d'una UE, tenint una veu predominant al costat de les grans potències continentals. Una Unió Europea que advoca per una única veu, sense fronteres, on les aventures solitàries no tenen cabuda”.

Encara que han passat 37 anys de l'aprovació de la Constitució i 40 des de la Transició, Palmer assegura que “per a una Constitució, són només 40 anys”. Per això, s'ha preguntat: “Quins motius, si no són personals, partidistes o inexplicables poden portar a alguns a apostar per la divisió de tots els espanyols sota el paraigua d'una reforma integral d'una Constitució que ens ha portat a la millor etapa de la història d'aquest país? Ningú ha explicat amb raonaments clars per què és necessària una reforma radical d'una Constitució els preceptes de la qual segueixen totalment vigents”.

La delegada ha afegit que el text constitució “no és estàtic, es pot modificar o actualitzar, com ja ha ocorregut baixos els preceptes que la pròpia Constitució contempla, sempre que compti amb el consens majoritari de la societat espanyola que, convé no oblidar-ho, és la que ostenta la sobirania del nostre sistema democràtic”.

En la segona part de la seva intervenció, la delegada ha repassat algunes dels conceptes que ha anat destacant cada 6 de desembre com:

  • “La solidaritat entre els pobles, entre els espanyols, un principi de solidaritat que ens va unir i va permetre créixer com a país, que alguns semblen haver oblidat, en apostar per allò que ens separava i que ja superem fa 37 anys. Perquè ha estat així, junts, amb enormes sacrificis de tots els espanyols, hem tornat a la senda del creixement, a la recuperació econòmica, que encara no arriba a totes les llars, és cert, ho sabem, però que ho farà a poc a poc, pas a pas, si continuem per aquesta senda”.
  • “També he fet especial recalcament aquests anys en el paper de la Corona com a garant de l'estabilitat constitucional, el relleu ocorregut de la qual al juny de 2014 va ser exemplar, reforçant el seu paper institucional ara en la figura de Felipe VI, un monarca preparat i compromès amb els problemes del seu temps i, sobretot, compromès amb els problemes i l'avenir del seu país”.
  • “Tampoc aquests anys he pogut ni volgut oblidar l'esperit de la Transició, evocat en la figura d'Adolfo Suárez, qui ens deixés també l'any passat, un esperit basat en la cessió, en la cerca del consens, en el diàleg, a trobar i enaltir els punts que ens uneixen i bandejar les discrepàncies”.

Per finalitzar la seva intervenció, ha llegit l'article 6 de la Carta Magna, referent als partits polítics perquè “és en aquests moments, amb una cita electoral en ciernes, quan els partits han d'expressar-se i oferir les seves solucions, les seves propostes perquè els espanyols decideixin. I sens dubte, el benefici comú, hauria de ser, l'objectiu en el qual han de centrar-se tots els esforços i pensaments dels representants polítics”.

Sobre aquest tema, Palmer ha afegit que “m'agradaria tornar a recordar alguna cosa que sabem, però de vegades oblidem: les institucions no som els ciutadans que ocupem determinats càrrecs en un determinat moment, de forma temporal. Amb tota la humilitat del món hem d'assumir que el fonamental són les institucions que representem i que en cap concepte han de quedar marcades per posicions o actuacions personals”.


Bandejar comportaments reprotxables, corruptes

La delegada considera que “les institucions de l'Estat estan per sobre de qualsevol partit o persona, i, per descomptat, han de quedar al marge de males pràctiques, no poden veure's afectades per actuacions deshonestas”. En aquest sentit, “sempre he destacat el valor de la nostra Carta Magna com a garant de drets i llibertats, que proporciona legitimitat als seus governants i que és capaç de bandejar els comportaments reprotxables, corruptes. Tots els que aposten per les males arts veiem que acaben pagant les seves penes, encara que alguns els dubtaven fa no tant temps”.

“La immensa majoria dels polítics som honests, però hem entès la demanda de la societat que ens demana més transparència i proximitat. No només es tracta d'assumir els errors comesos sinó de treballar intensament a regenerar el nostre sistema democràtic i recuperar la confiança de la ciutadania, que no hauríem d'haver perdut mai”.

Palmer s'ha acomiadat “amb positivisme i confiança en un país madur, modern i treballador, solidari en la desgràcia i unit davant l'adversitat, acollidor en la seva varietat i distingit per la seva riquesa i entusiasme. Una confiança que m'agradaria aconseguís a tots els racons del nostre país perquè el futur d'Espanya tingui l'esplendor que tots desitgem. Una confiança que arrenca des del respecte per la nostra Carta Magna, a la qual un dels seus artífexs, el malmès Gregorio Peixos-Barba comparava amb l'aire que respires, que no es nota fins que mancada”.