El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient ha invertit 2,2 milions d'euros en la reparació de passarel·les de fusta en les costes de Menorca, Eivissa i Formentera

30/03/2016

La directora general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Raquel Orts, realitza una visita tècnica a les illes per comprovar les actuacions del seu departament destinades a la reparació i reposició de passarel·les de fusta, danyades per temporals marins, i realitzades amb caràcter urgent pel risc que presentaven per als usuaris


El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través de la Direcció general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, ha realitzat diverses actuacions en el litoral d'Illes Balears per garantir el seu perfecte estat per a l'ús pels ciutadans aquest estiu.

Avui, la directora general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Raquel Orts, ha iniciat una visita tècnica a actuacions realitzades pel seu departament en diversos municipis de Menorca i que han suposat, juntament amb les realitzades a Eivissa i Formentera, una inversió de 2,2 milions d'euros.

En concret, les actuacions se centren a reparar i reposar els danys i desperfectes que el seu ús i els recents temporals han causat sobre les passarel·les d'accés a les platges. Aquestes obres han estat tramitades pel procediment d'emergència pel greu risc que suposava el seu estat per a les persones que transitaven per elles.

El litoral de les costes d'Illes Balears abasta aproximadament uns 1.400 quilòmetres, amb un gran nombre de platges naturals. Durant els últims anys s'han vingut desenvolupant actuacions de conservació i manteniment consistents en la instal·lació de diferents elements de fusta (principalment passarel·les, clos, cartelleria, etc.), la vida útil de la qual és limitada.


Passarel·la de fusta a Formentera

Est és el cas de cinc quilòmetres de passarel·la de fusta a la illa de Formentera, dels quals uns dos quilòmetres són els que presentaven un pitjor estat.

En similar situació es trobava la passarel·la de la platja de Talamanca, a la illa d'Eivissa, de gairebé un quilòmetre.

D'altra banda, el pont sobre el canal de sortida de la platja d'És Grau, a Menorca, que es va executar com a pont provisional fa més de 10 anys i que està recolzat en la llera sobre una fonamentació lleugera, sofria grans seients diferencials cada vegada que es presentava un temporal marítim o una riuada, per la qual cosa ha estat necessària la seva substitució.

A més, a causa dels temporals marítims, a les platges de la illa de Menorca moltes passarel·les es trobaven enterrades per la sorra, o descalçades en els seus trams finals. L'actuació va consistir en la reparació de diversos trams de passarel·la elevada de fusta tractada, elevant la rasant de la mateixa en els metres necessaris perquè quedi per damunt en uns 40 cm de la cota superior de la duna.

Quan la passarel·la no s'ha pogut reparar, s'ha substituït per una nova. S'han inclòs totes les tasques necessàries per a la separació de residus segons naturalesa i retirada dels mateixos fins a punt de càrrega per a trasllat a abocador autoritzat.

Aquestes actuacions formen part de les obres d'emergència per import de 2,2 milions d'euros destinats a reparació de passarel·les a Menorca, Eivissa i Formentera. El Ministeri està tramitant una actuació per a la conservació i manteniment de plataformes de bany a Ciutadella, Menorca, amb un pressupost de 250.000 euros.