La Policia Nacional deté a Palma a tres dones per furt utilitzant el 'mètode del clavell'

13/05/2016

Sostreien diners als turistes desviant-los l'atenció amb *ramilletes de flors o similars a canvi d'una dàdiva


El passat 5 de maig la Policia Nacional va dur a terme la tercera fase de l'operatiu policial contra grups organitzats dedicats als delictes de furt continuat per la modalitat del 'clavell'. En el marc de la denominada 'Operació CLAVEL III' es va procedir a la detenció de tres dones de nacionalitat espanyola, de 34 anys, de 32 anys, i de de 46 anys respectivament.

A la fi del 2012 es va dur a terme una recerca per part d'aquest grup el resultat del qual va ser la detenció de setze persones i l'eradicació d'un grup criminal integrat per dones, catalogades com 'claveleras', que mitjançant l'ocupació del conegut 'mètode del clavell' sostreien diners als turistes, als quals desviaven l'atenció oferint-los ramilletes de flors o similars a canvi d'una dàdiva.

Algunes d'elles van ingressar preventivament a la presó i l'autoritat judicial va acordar una ordre d'allunyament de totes les integrants d'aquest grup de la zona Centro de Palma i, com a conseqüència, es va aconseguir que no es produís cap fet delictiu perpetrat per aquestes dones al centre de la capital durant aproximadament tres anys.

Es tracta d'una problemàtica delincuencial radicada a la zona Centro de Ciutat que incideix de forma molt negativa en l'augment de delictes de furts, superant amb escreix la mitjana nacional i convertint a Palma de Mallorca en una de les ciutats amb la taxa de criminalitat més alta d'Espanya en el que a aquest tipus de delictes es refereix.


Gran alarma social

Aquesta modalitat delictiva genera gran alarma social augmentant la sensació d'inseguretat subjectiva, concebent en la ciutadania i sectors afectats una sensació de total impunitat que provoca gran indignació i malestar, subjaient un gran menyscapte que pateix la societat en general i la seguretat ciutadana de forma particular.

El fet es veu amplificat en tractar-se d'una comunitat en la qual el turisme i sectors relacionats és la principal font d'ingressos. Així, són contínues les queixes i desassossec no solament el les víctimes directes, sinó també en les indirectes (comerços, treballadors municipals, companyies navilieres que porten gairebé diàriament a milers de turistes a la nostra ciutat...).

Va ser per això que després d'una anàlisi exhaustiva de la informació recopilada i després de la pràctica de diverses gestions operatives de recerca en detectar-se una nova presència a la zona Centro de Palma de grups de 'claveleras', la cuales havia reprès la seva activitat delictiva després del cessament de l'anterior ordre d'allunyament de la zona centro que requeia sobre elles, es va localitzar i va identificar a diverses dones d'ètnia gitana que de forma multirreincidente es venien dedicant al furt continuat per la modalitat del 'clavell' a les zones amb major afluència turística (proximitats de la Catedral, Jardins del Rei, Plaza de la Reina, circulo adjacent del Parc de la Mar, així com el tram del Passeig Sagrera, entre el Passeig del Born i parc de Sa Faixina).

Les vigilàncies i seguiments, enregistraments videogràfics i diverses diligències policials dutes a terme pels investigadors han permès obtenir indicis concloents del modus operandi utilitzat:

Les autores solen sortir dels seus domicilis i concertar la zona d'actuació, en ocasions fins i tot es reuneixen en bars des dels quals surten ja per separat en grups de dos o tres per a les zones d'actuació. Amb això aconsegueixen no solament cobrir una àmplia zona d'actuació, sinó també localitzar víctimes propícies i evitar que se'ls investigui per associació il·lícita o grups o organitzacions criminals.

Triada la mata, turistes i especialment passatgers de creuers, dels quals saben que no coneixen la ciutat, ni l'idioma, vénen amb el temps taxat per tornar al vaixell i solen distreure's en focalitzar la seva atenció en edificis, els aborden i els furten els diners. En robar-los solament els diners eviten la denúncia, ja que en haver de tornar als seus vaixells no les formulen (no ocorreria si els sostraguessin la cartera o la bossa completa -sense passaport o targetes de crèdit es veurien obligats a formular la denúncia-). Mentre unes actuen una altra queda al marge en actitud vigilant per avisar de la presència policial.

Si són detectades per les mates o comerciants o vianants adverteixen de la seva presència, actuen de forma agressiva intimidant i continuant amb la seva activitat. Cas d'obtenir fruit, ràpidament abandonen el lloc després d'introduir els diners a les seves zones corporals intimes. Seguidament lliuren els diners a una altra i o ho guarden als domicilis o ho porten a bancs per canviar els diners estrangers a euros.

Les detingudes van passar a la disposició del Jutjat d'Instrucció de Palma, el qual va adoptar com a mesura cautelar la prohibició d'apropar-se a menys de 500 metres de la zona Centro de Palma, mesura que afecta a un total de sis 'claveleras'.