La Policia Nacional allibera a 6 dones que eren explotades sexualment a la Platja de Palma

Uno de los registros de la Ucrif

25/05/2016

En l'operació han estat detingudes 7 persones de la mateixa nacionalitat acusades de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans per a la seva explotació sexual, afavoriment de la immigració clandestina i delictes relatius a la prostitució


La operació iniciada ahir per la Policia Nacional ha permès l'alliberament de 6 dones de nacionalitat nigeriana víctimes de TRACTA D'ÉSSERS HUMANS PER A LA SEVA EXPLOTACIÓ SEXUAL, totes localitzades a Palma.

Paral·lelament, els agents de la Policia Nacional han desarticulat l'organització criminal que explotava a aquestes mitjançant l'exercici coercitiu de la prostitució, activitat que es veien obligades a desenvolupar a la zona de Platja de Palma, principalment. Per aquests fets han estat detingudes 7 persones de la mateixa nacionalitat acusades dels delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans per a la seva explotació sexual, afavoriment de la immigració clandestina i delictes relatius a la prostitució. A Palma han estat detinguts cinc persones i 2 a Inca. S'han practicat 3 registres en domicilis i 2 inspeccions en locals.

L'operació ha estat realitzada per la UCRIF de Palma de Mallorca amb suport de la Brigada Provincial de Seguretat Ciutadana.

La recerca es va iniciar dos mesos enrere en detectar-se la presència de dones bastant joves, no habituals de la zona exercint la prostitució en Platja de palmell i el centre de la capital balear. Les primeres gestions van posar de manifest l'existència d'una organització criminal de nacionalitat nigeriana que s'estaven fent amb el 'monopoli' de la prostitució de carrer. Aquestes dones obligades a l'exercici de la prostitució encara que molt joves, no eren menors d'edat i estaven fèrriament controlades per l'organització.

Com és habitual en aquest tipus d'activitats delictives les víctimes eren captades en les seves localitats d'origen, d'entre les més vulnerables i necessitades, traslladades fins al nord d'Àfrica i des d'allí a les costes italianes en embarcacions.

Una vegada a Itàlia eren traslladades amb documents falsos a la nostra ciutat on eren obligades, mitjançant diferents mecanismes (el vudú, les pressions a les famílies a les ciutats d'origen etc., a exercir la prostitució per a l'organització.


Complexa recerca

Les recerques sobre la TSHES són molt complexes per la dificultat que comporta obtenir declaracions de les víctimes, sempre atemorides i desconocedoras dels seus drets, per això i atenent als diferents protocols existents intervenen algunes organitzacions no governamentals per donar cobertura legal i social, igualment l'actual legislació dota de mecanismes de suport i assistència a aquestes.

La recerca segueix oberta a l'espera d'altres actuacions.