La Guàrdia Civil desarticula una organització criminal dedicada al contraban de mercaderies procedents d'Europa de l'Est

Agents durant l'operació

21/06/2016

Els líders de l'organització estaven establerts a Balears i portaven operant almenys 10 anys a diversos països de la UE / S'han practicat 6 detencions a Palma de Mallorca i Màlaga, 4 en la República Txeca i s'han emès 3 ordres europees de detenció i lliurament


La Guàrdia Civil, en el marc de la 'Operació CHIVO' i en col·laboració amb Europol, República Txeca, Bèlgica i Regne Unit, ha detingut a Palma de Mallorca i Màlaga a sis integrants d'una xarxa, de nacionalitats georgiana i espanyola, dedicats al contraban de mercaderies procedents d'Europa de l'Est. A més s'ha detingut a altres 4 integrants d'aquesta organització en la República Txeca i s'han emès 3 ordres europees de detenció de d'altres persones relacionades amb aquesta.

L'activitat principal d'aquesta organització consistia en la distribució de mercaderies per diferents països d'Europa utilitzant Bèlgica com a punt neuràlgic. Així mateix, es dedicaven a extorquir i amenaçar a els qui no els pagaven i al blanqueig de capitals dels beneficis que obtenien.

La xarxa buscava simultàniament en origen tant la mercaderia com a clients potencials de la mateixa, en països com Espanya, Bèlgica i Regne Unit. Disposaven de naus en polígons industrials de Bèlgica on emmagatzemaven la mercaderia, la qual cosa els permetia disposar de forma permanent d'un estoc per satisfer la demanda dels seus compradors.

A més, comptava amb ramificacions i col·laboradors a diversos països de la Unió Europea amb els quals es comunicaven a través d'aplicacions de veu sobre IP, encara que gairebé totes les activitats de cerca de compradors i gestió dels enviaments s'organitzaven des de Palma de Mallorca. Utilitzaven testaferros i persones interposades en totes les operacions amb la finalitat d'evitar que les forces de seguretat els detectessin.


Amenaces i extorsions

L'agressivitat de l'organització es deslligava davant qualsevol tipus d'impagament, fent ús de diferents tipus d'amenaces i extorsions per aconseguir cobrar el deute.

En els registres practicats s'han intervingut dispositius mòbils, pendrivers, ordinadors i diversa documentació per al seu estudi i anàlisi.

Les diligències instruïdes per la Guàrdia Civil, juntament amb els detinguts, han estat lliurades en el Jutjat Central d'Instrucció nº 6 de l'Audiència Nacional.