Detinguts 25 integrants d'una activa organització dedicada al narcotràfic i al blanqueig de capitals a Mallorca en una operació conjunta de Policia Nacional i Guàrdia Civil

23/06/2016

Liderada per ciutadans d'origen dominicà, es dedicaven a introduir i distribuir diferents substancies estupefaents, sobretot cocaïna, a la illa de Mallorca / S'han practicat 21 registres en les localitats de Palma de Mallorca, Can Picafort i Illetes, en els quals els agents s'han confiscat d'importants quantitats de substàncies estupefaents i de diners procedents de la seva activitat il·legal


La Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en el marc de la 'Operació OOPS-MANATI', han desenvolupat de manera conjunta i coordinada durant més de 6 mesos una amplia recerca dirigida a identificar, localitzar i detenir als membres d'una organització criminal liderada per ciutadans d'origen dominicà, dedicada a introduir i distribuir substancies estupefaents, fonamentalment cocaïna, a la illa de Mallorca.

En l'operatiu han participat més de 100 agents, i han estat detingudes 25 persones integrants de l'organització criminal – 17 homes i 8 dones– als quals se'ls atribueix l'autoria de delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. També s'han desenvolupat 21 registres en els quals s'han intervingut 4.000 grams de cocaïna, més d'1.800 grams de marihuana, 56.000 euros en efectiu, un arma simulada (revòlver), així com un laboratori artesanal dedicat a la transformació i adulteració de la cocaïna, amb tot tipus d'instruments, balances, motlles, premses, trituradores i coladors utilitzats en l'adulteració i transformació del clorhidrato de cocaïna, així com substàncies adulterantes.

Aquest grup criminal comptava amb un ampli historial delictiu en matèria de tràfic de substàncies estupefaents posseïa una gran estructura el que els permetia disposar d'una gran quantitat de punts de distribució d'estupefaents a la Illa, sobretot a la ciutat de Palma de Mallorca.
 

Estructurats en tres àrees

L'organització criminal desmantellada estava liderada per un ciutadà dominicà, entorn del com s'organitzava una estructura piramidal dividida en tres branques: aprovisionament, operativa i logística de suport.

La branca d'aprovisionament, controlada directament pel líder de l'organització, es dedicava a introduir les diferents quantitats de substàncies estupefaent, fonamentalment cocaïna, a la Illa de Mallorca emprant per a això terceres persones d'origen sud-americà (denominades en l'argot 'mules' o 'correus'), les quals eren captes pels lloctinents del cap de l'organització. Una vegada introduïda a la illa, la droga era adulterada en laboratoris clandestins per obtenir una major rendibilitat en la seva venda.

Els encarregats de l'operativa de distribució, disseminats com a punts de venda al detall per tota l'Illa, centrant la seva activitat principalment a la ciutat de Palma, es dedicaven a captar clients per a la posterior comercialització de les substancies estupefaents adquirides. Finalment, la branca logística de suport, estretament lligada al capdavanter de l'organització, es dedicava a gestionar els assumptes financers i era l'encarregada de “moure” els diners recaptats per l'organització, procedent de la venda de droga, per a la seva introducció als canals legals de circulació.

Durant la fase d'explotació s'ha comptat amb el suport de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Comandància (USECIC) i Servei Cinològic de la Guàrdia Civil de Balears, a més d'Unitat de Prevenció i Reacció (UPR), Unitat de Guies Canins, Policia Científica i Mitjans Aeris de la Prefectura Superior de Policia.