La Policia Nacional deté a 7 persones relacionades en una nova recerca d'explotació laboral a Palma de Mallorca

04/07/2016

Els delictes dels quals se'ls acusen entre uns altres són contra els drets dels treballadors i falsedat documental


La Policia Nacional ha portat a efecte una nova recerca relacionada amb l'explotació laboral de treballadors en l'àmbit de la restauració, havent-se practicat 3 inspeccions amb el resultat total de 7 persones detingudes acusats de diversos delictes contra els drets dels treballadors, falsedat documental i estada irregular en territori nacional.

Els fets investigats es van iniciar fa dos mesos, per part de la Policia Nacional, quan es va tenir coneixement de determines irregularitats administratives i penals en un conegut restaurant de la ciutat.

Reunits els indicis suficients es va procedir a realitzar una inspecció final en el restaurant sent localitzats diversos treballadors d'origen indi sense permisos de residència, que treballaven amb la identitat d'altres persones de la seva mateixa nacionalitat i amb permís de treball. Els responsables del local eren sabedors d'aquesta il·legalitat, circumstància que fins i tot era propiciada per ells amb la finalitat de tenir una excusa en el cas de sofrir alguna inspecció d'índole laboral.

En la recerca dels fets es va constatar que l'adreça del negoci 'contractava' treballadors sabent la seva manca dels permisos corresponents, treballadors sempre en precària situació. Que alguns d'aquests eren vexats, insultats i maltractats en algunes ocasions, arribant fins i tot a l'agressió física. Que els contractes eren per escasses hores si bé les jornades de treball arribaven a les deu i dotze hores.

El propietari establia una espècie de contracte alegal establint unes condicions arbitràries de treball, entre unes altres es quedava amb part de les retribucions de l'empleat perquè aquest no busqués o trobés un altre treball, així si deixava d'acudir perdia aquesta espècie de dipòsit. Les propines, el 90% del pot, les hi repartien entre els encarregats. Registres de taquilles, càstigs injustificats i altres fets similars formaven part de la convivència laboral, tot això sostingut per la por a perdre el treball.

Les víctimes coincidien que la contractació era inferior al nombre real d'hores treballades, sent en molts casos el doble el nombre d'hores treballades i no retribuïdes. En alguns casos no es gaudia de dies de descans setmanal ni es gaudien vacances retribuïdes.

Per part de la UCRIF es continuen les gestions per al total esclariment dels fets i no es descarten noves detencions.