La Guàrdia Civil duu a terme el balanç final de la 'Operació IRON BELT'

Part del material confiscat

11/07/2016

La droga viatjava a l'interior de contenidors des de Sud-amèrica fins al port d'Amberes, des d'allí fins a la Península i posteriorment a Mallorca / Un dels clans investigats utilitzava testaferros als quals col·locava al capdavant d'empreses fictícies, per blanquejar els beneficis obtinguts de les drogues


La Guàrdia Civil ha finalitzat la 'Operació IRON BELT' amb un balanç total de 115 registres domiciliaris, la detenció de 94 persones integrants d'una xarxa dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional i al blanqueig de capitals, així com la confiscació de 24 quilos de cocaïna, 45 quilos d'haixix, 16 quilos de substància de tall, 11 quilos de marihuana, 5 litres d'ayahuasca, 4 armes de foc i 5 armes simulades, nombroses armes blanques 19 vehicles i 470.000€.

Dels 94 detinguts 42 han ingressat a la presó, 20 estan en llibertat sota fiança i 30 en llibertat amb càrrecs.


Diferents fases de l'Operació

En la primera fase de l'operació el passat mes de maig, es van desarticular 13 punts de venda en diferents localitats de la illa de Mallorca, duent-se a terme 19 registres domiciliaris a les zones de Felanitx, Petra, Manacor, El Toro i Palma, procedint a la detenció de 27 persones i la confiscació de gairebé 6 quilos de cocaïna, 3 quilos d'haixix, 5 quilos de marihuana, 1/2 quilo de cristall, 3 quilos de substàncies de tall, 3 vehicles i 10.000 €.

El mes de juny s'inicio la segona fase de l'operació que va culminar divendres passat dia 8 de juliol. En ella es va identificar al grup que s'encarregava del proveïment de l'organització principal, assentada a la illa de Mallorca, procedint a la detenció de 27 persones a Madrid, Burgos i Segòvia i la confiscació de 7 quilos de cocaïna, 5 quilos d'ayahuasca, 4 quilos de substància de tall, 5 turismes i uns 40.000 € aprox.

Al llarg del mes de juny es van realitzar diferents confiscacions en registres individuals que es van practicar, confiscant-se una mica més de 3 quilos de cocaïna.

Divendres passat 300 agents de la Guàrdia Civil, van participar en un dispositiu en el qual es van dur a terme 42 registres domiciliaris i la detenció de 40 persones a la illa de Mallorca, concretament a Son Banya, Coll dén Rabassa, Sant Jordi, S'Aranjassa, Llucmajor, Alcúdia i diversos barris de la localitat de Palma. Com a resultat d'aquests registres es va procedir a la confiscació de 8 quilos de cocaïna, 42 quilos d'haixix, 6 quilos de marihuana, 200 pastilles d'èxtasis, 9 quilos de substància de tall, 4 armes de foc i 5 armes simulades, nombroses armes blanques, 11 vehicles, la majoria d'ells de llauna gamma, i uns 280.000 €


Connexions amb Sud-amèrica i tracta d'éssers humans

La recerca ha estat de gran complexitat i ha tingut una durada de 17 mesos, en ella s'ha detingut a persones pertanyents a dos clans històrics del narcotràfic a Mallorca. Una de les persones detingudes divendres passat és el responsable de la introducció de la droga a Espanya.

La droga viatjava a l'interior de contenidors des de Sud-amèrica fins al port d'Anvers i des d'allí fins a la Península en vehicles oculta en dobles fons, des d'on es transportava a Mallorca. Aquesta persona mantenia contacte amb tots dos clans als quals proveïa, a més de controlar diversos punts de venda de droga en la localitat d'Alcudia i en les barriades de Son Gotleu i Coreja i regentar dos locals d'alternació un al carrer Savina de Palma i un altre d'alt standing en Bendinat, per la qual cosa a més del delicte de tràfic de drogues se li imputa un altre de tràfic de blanques.


Elevat nivell de vida i blanqueig de capitals

Els clans investigats utilitzava testaferros als quals col·locava al capdavant d'empreses fictícies, immobiliàries i constructores, per blanquejar els beneficis obtinguts de les drogues. A més, els capitosts, dos germans amb nombrosos antecedents pels mateixos fets gaudien d'un alt tren de vida amb mansions i vehicles d'alta gamma, igual que la dona capitost de l'altre clan assentat a Son Banya. Aquesta dona controlava la majoria dels punts de venda del poblat, a través de persones que treballaven per a ella en la custòdia dels diners i la droga, així com per a la venda de la mateixa.

En aquesta segona fase de l'operació s'ha comptat amb la col·laboració de l'Agència Tributària per a la recerca dels delictes de blanqueig de capitals.

Un dels clans disposava d'un traster en un garatge d'una dels habitatges del Coll d’en Rabassa, on tenien ocult després d'un fals envà un habitacle per torturar a les persones que no pagaven els seus deutes amb l'organització.

La Guardia Civil detiene en Mallorca, Madrid, Burgos y Segovia a 94 integrantes de una red dedicada al tráfico de drogas a nivel internacional