La Policia Nacional desarticula a Palma un grup organitzat per afavoriment de la immigració il·legal

05/10/2016

La recerca es va iniciar per l'UCRIF mesos enrere en col·laboració amb Àrea de Treball i Immigració de la Delegació de Govern en Illes Balears / Les dones aconseguien permisos de residència mitjançant “matrimonis de conveniència”


La Policia Nacional ha procedit a la desarticulació d'un grup organitzat dedicat a la comissió de delictes relacionats amb l'afavoriment de la immigració irregular de dones nacionals de Nigèria, donant per finalitzada la 'Operació COFFE'.

La recerca es va iniciar per la UCRIF mesos enrere en col·laboració amb Àrea de Treball i Immigració de la Delegació de Govern d'Illes Balears, en comprovar-se que bona part de les dones identificades en els diferents operatius policials que es realitzen en la Platja de Palma relacionats amb la prostitució i els delictes contra el patrimoni, comesos per dones de nacionalitat nigeriana, aquestes havien aconseguit permisos de residència mitjançant matrimonis i parelles de fet dels anomenats de conveniència, ficticis, blancs o en frau de llei.

Aquestes unions entre un ciutadà estranger, en aquest cas nigerià, i un ciutadà espanyol té per objecte que l'estranger pugui regularitzar la seva situació administrativa a Espanya, pagant normalment a l'altre fals “cònjuge” una important quantitat de diners. D'això es valen les organitzacions delictives, els qui es dediquen, per mitjà de captadors, a la cerca de persones d'origen comunitari que, a canvi d'una quantitat de diners, estiguin disposades a unir-se amb altres persones que es trobin de manera il·legal al nostre país (i que paguen una elevada quantia a l'organització, falsificant tota la documentació necessària perquè es pugui celebrar o simular l'enllaç/unió).

La policia va esbrinar que els espanyols que es constituïen en parella de fet, eren persones amb escassos recursos econòmics, tractant-se en alguns casos de persones toxicòmans, uns altres amb alguna incapacitat mental, i fins i tot d'indigents que vivien al carrer; que apareixien donats d'Alta en el Règim Especial d'Autònoms en dates properes a la presentació de la sol·licitud d'inscripció com a parelles de fet i la posterior sol·licitud d'Autorització de residència. Els “contraents” espanyols rebien per la seva participació entre 2500 i 3000 euros.

Els nigerians que han realitzat aquestes unions fictícies havien sol·licitat amb anterioritat autoritzacions de residència que havien estat denegades en molts casos per tractar-se de persones amb antecedents penals.

Al llarg de l'operatiu policial han estat detingudes 21 persones (tretze espanyols i 8 nigerians), entre ells els responsables del grup acusats de falsedat documental, afavoriment de la immigració irregular i pertinença a grup criminal.