Policia Nacional i Guàrdia Civil han atès fins avui 63 alertes sobre casos d'assetjament escolar a través de l'aplicació mòbil Alertcops

09/10/2016

Sis dels casos corresponen a Illes Balears en els 18 mesos que porta en funcionament l'aplicació / En 2015, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van impartir 7.955 xerrades sobre assetjament escolar als centres educatius de tota Espanya


Una de les prioritats del Ministeri de l'Interior és, des de fa anys, la lluita contra l'assetjament escolar. En aquest sentit, el Departament que dirigeix Jorge Fernández Díaz, va engegar una aplicació mòbil gratuïta que permet, de manera ràpida i eficaç, posar en coneixement de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat una sèrie de situacions de risc, entre elles l'assetjament escolar. A més, i entre altres actuacions enfocades a la prevenció i lluita contra aquesta forma de maltractament, el Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, renova i actualitza cada any el Pla Director per a la convivència i millora de la seguretat als centres educatius i els seus entorns.

Alertcops és una aplicació mòbil gratuïta que permet enviar a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil –segons demarcació- una alerta geo-localitzada en temps real sobre un delicte o situació de risc de la qual s'és víctima o testimoni, establint un diàleg immediat amb el centre policial receptor de l'alerta. Alertcops, disponible per als sistemes operatius Android (Play Store) i iOS (App Store), ha aconseguit fins avui més de 285.000 descàrregues, i es troba entre les aplicacions gratuïtes millor valorades.

L'aplicació incorpora en la seva pantalla de notificació d'alertes un botó específic per reportar alertes en matèria d'assetjament escolar, posant a la disposició dels menors i de les seves famílies, així com de qualsevol altre usuari que tingui coneixement d'un cas d'assetjament escolar, una eina molt senzilla de denúncia.

En els 18 mesos de plena implantació d'Alertcops en tota Espanya (excepte Catalunya i País Basc) s'han atès 63 alertes específiques per assetjament escolar, 6 d'elles en Illes Balears. Així mateix, en el xat disponible per contactar directament amb la Policia Nacional o la Guàrdia Civil –segons demarcació-, s'han rebut nombroses comunicacions de menors denunciant o posant en coneixement casos d'assetjament escolar o, senzillament, sol·licitant ajuda o consell.

En l'àmbit de la prevenció, el Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, renova i actualitza cada any el Pla Director per a la convivència i millora de la seguretat als centres educatius i els seus entorns. Conformement a aquest pla, agents experts de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que reben, a més, formació especialitzada, es desplacen a les aules dels centres educatius de tota Espanya i realitzen activitats de formació i sensibilització impartint xerrades dirigides a alumnes, pares i mares de família i a la comunitat docent.

Al llarg de 2015 es van impartir més de 32.000 xerrades, un 7% més que en 2014, 7.955 d'elles van ser sobre assetjament escolar. Altres temes van ser els riscos de les noves tecnologies, bandes juvenils, perills de la droga i l'alcohol i violència de gènere.


Convenis amb organismes públics i privats

Per a l'execució d'aquest pla, la valoració del qual és enormement positiva, s'han signat nombrosos convenis amb tot tipus d'organismes públics i privats, tant de l'àmbit educatiu com altres especialitzats en la protecció de menors. Pròximament, està prevista la signatura d'un nou conveni amb la Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció.

A més, la lluita contra l'assetjament escolar està molt present en els perfils en xarxes socials tant del Ministeri de l'Interior com de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, des d'on es tracta de conscienciar a víctimes i testimonis sobre aquest tipus de maltractament, incitant-los a la denúncia.