Evelio Antich: “Confio que els valors, la cohesió territorial i l'auxili al necessitat que representa la Guàrdia Civil siguin adoptats pel conjunt de la societat”

Antich, dirigint-se al públic durant la celebració

12/10/2016

El secretari general de la Delegació del Govern en Illes Balears ha copresidit avui a Inca la Festivitat de la Verge del Pilar, al costat del coronel cap de la Guàrdia Civil Jaume Barceló / Antich ha destacat a l'Agrupació de Tràfic que “té la complicada tasca d'afavorir la convivència entre tots els ciutadans d'aquestes Illes, els seus veïns i els milions de turistes”


El secretari general de la Delegació del Govern en Illes Balears, Evelio Antich, ha copresidit aquest matí la celebració de la Festivitat de la Verge del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, al costat del coronel cap de la Benemérita Jaume Barceló, un acte celebrat aquest 2016 en Inca al que han acudit alts comandaments dels diferents cossos, autoritats polítiques, militars i civils, i familiars dels agents.

Antich ha tancat la festivitat assenyalant, en primer lloc, “l'honor i la responsabilitat que suposa per la meva participar en aquesta Verge del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, al mateix temps que dia de la Festa Nacional d'Espanya”, valorant amb “admiració, agraïment i suport” les dades estadístiques presentades pel coronel respecte a l'actuació de Benemérita en l'últim any.

El secretari general ha afirmat avui a Inca que “el marc –de la celebració- és el de menys perquè enfronta tinc a guàrdies civils, que comparteixen uns valors infrangibles, al llarg dels seus 172 anys d'història, anys de canvi, de transformació, de modernització i d'especialització al costat dels més necessitats”.

Antich ha destacat “l'honestedat, la lleialtat, la professionalitat i el treball abnegat i silenciós” de la Guàrdia Civil, “valors que haguessin de ser no només reconeguts socialment, sinó llocs en pràctica per tots nosaltres; valors que haguessin evitat bochornosos espectacles de corrupció que esquitxen a tota la societat i el màxim exponent de la qual ho hem vist reflectit en determinats càrrecs públics, polítics i financers; valors que avui haguéssim de, sens dubte, reivindicar”.

En aquest sentit, la màxima autoritat de l'Estat a les Illes ha assegurat que els guàrdies civils “no necessiteu l'ajuda o el ‘amiguismo’ de ningú per estar on esteu, el mèrit i la capacitat us precedeixen i avalen; no espereu gens a canvi del vostre treball, cap gratificació extra o drecera cap a l'èxit… Els espanyols podem comptar amb vosaltres, estiguem on estiguem i en la situació més complicada en la qual ens trobem”.


Bandejar ‘pomes podridas’

Antich ha recordat que la Guàrdia Civil també pot cometre errors, moment en què “els ressorts del vostre disciplinat sistema actuen per atallar qualsevol cas anòmal, aïllant-ho per posar-ho en mans de jutges i tribunals. Sou els primers a bandejar les vostres ‘pomes podridas’ perquè sou els primers a voler preservar i defensar la vostra essència, que els espanyols us segueixin tenint com a referent, com una de les institucions més valorades i volgudes pel conjunt del país. Una estima sens dubte merescuda, que comparteixo plenament i mantindré en el futur”.

En la seva intervenció, el secretari general de la Delegació ha posat d'exemple la Companyia d'Inca com a mostra “de l'element cohesionador que compleix la Guàrdia Civil… amb notable èxit, per cert”. Una cohesió “a la qual ha contribuït en bona mesura la progressiva especialització del Cos, que s'ha anat desenvolupant al llarg de la seva història”.

Referent a l'especialització, Antich ha destacat a l'Agrupació de Tràfic de la Benemérita, que “constitueix un punt d'inflexió en el procés de la modernització del Cos. Els agents de Tràfic són, dins del conjunt dels seus companys, un clar exemple d'aquest element cohesionador del que parlava… Perquè el territori és de tots, ens uneix i hem de compartir-ho i mantenir-ho”.

A Balears, la Guàrdia Civil de Tràfic “té la complicada tasca, lluny dels grans titulars i de les operacions més espectaculars, d'afavorir la convivència entre tots els ciutadans d'aquestes Illes, no només dels seus veïns, sinó també dels milions de turistes que ens visiten cada temporada”. En aquest moment Antich ha tingut “un record especial” per a l'agent mort en 2015, José María de l'Olmo Gago, “que ens deixava després d'un desgraciat accident mentre exercia la seva responsabilitat”.


Actuacions exemplars

El secretari general també ha destacat altres unitats beneméritas com el Servei Marítim, “unitat no només dedicada a la lluita contra la immigració irregular, sinó també element indispensable de protecció de l'entorn natural...un ben essencial per a les illes”. I ha recordat la seva recent operació en “situacions tan dramàtiques com el flux migratori en el Mediterrani, que fuig de l'atroç guerra de Síria, de la fam del Sahel o de la falta de llibertats en qualsevol racó del món, on una vegada més sou exemple de treball desinteressat, en ajuda del més feble”.

Evelio Antich ha finalitzat la seva intervenció assenyalant que “són aquests exemples, al costat dels molts que tenim diàriament a les nostres Illes, els que us converteixen en un cos especial que no té una altra missió que la de garantir la protecció dels ciutadans enfront dels actes delictius que puguin amenaçar-los, assegurar el compliment de les lleis portant davant la justícia a tot el que les incompleixi, defensar el lliure exercici dels drets i les llibertats i preservar la seguretat ciutadana.

“El vostre honor, lliurament i lleialtat... Són principis que, per a molts, poden mancar de sentit, però que vosaltres lluïu amb orgull i ens permeten a la resta de la ciutadania admirar-vos i respectar-vos com un dels símbols imprescindibles d'Espanya”. Confio que aquests valors que representeu i conreeu, que avui volien ser el nucli d'aquestes paraules que heu permès us dirigeixi, siguin, al costat de la cohesió territorial i l'auxili al necessitat en qualsevol circumstància, enaltits i adoptats pel conjunt de la societat”.

El secretari general de la Delegació ha conclòs l'acte “donant l'enhorabona més sincera a tots els condecorats, especialment als guàrdies civils esmentats per la seva retirada... Gràcies de cor per la vostra dedicació després de tants anys de servei a favor de tots els espanyols”.