La Guàrdia Civil deté a Eivissa a dues persones de nacionalitat marroquina per donar suport al grup terrorista DAESH

25/10/2016

Els detinguts han expressat de forma pública i reiterada a través dels seus perfils en xarxes socials, el seu suport exprés al grup terrorista DAESH, als seus procediments i a l'ideari salafista-yihadista / Exercien com a imants en la mesquita Masllid al Fath de Sant Antoni, posició privilegiada des de la qual exercien la seva influència entre els integrants de la comunitat musulmana de l'Illa


La Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil juntament amb unitats de la Comandància d'Illes Balears, sota l'adreça del JCI nº 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, en col·laboració de la Direcció general de la Vigilància del Territori (DGST) del Regne del Marroc, han detingut aquesta matinada a dos ciutadans marroquins residents a Sant Antoni de Portmany (Eivissa), pel seu suport al grup terrorista DAESH.

Els detinguts, A.I.M. i J.R., de 31 i 35 anys, van començar a incrementar la seva activitat en Internet i xarxes socials en 2012, coincidint amb el fenomen de les primaveres àrabs i l'èxode massiu de combatents estrangers (Foreing Terrorist Fighters) per integrar-se en les files del grup terrorista DAESH a Síria i l'Iraq. Amb aquestes dues detencions, des de 2015, any en què es va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista, les Forces i Cossos de Seguretat han detingut a 156 yihadistes.

Segons les recerques, el detingut, A.I.M., utilitzava el seu perfil personal de Facebook com a plataforma per difondre propaganda del DAESH, el mateix que utilitzava per realitzar gestions pròpies de la comunitat islàmica que dirigia. A més, des d'aquest perfil, mostrava públicament el seu suport al grup terrorista, facilitant l'accés a productes mediàtics del DAESH, com videos i enllaços a diverses publicacions.

Així mateix, els detinguts afavorien l'adhesió dels seus fidels a l'ideari salafista radical, fomentant sentiments d'odi, segregació i fins i tot la violència contra aquells als quals denominen “enemics de l'Islam”. Igualment, no dubtaven a enaltir l'actitud d'aquells musulmans que han decidit viatjar a diferents escenaris de conflicte per “fer la yihad” incorporant-se a les files del DAESH.

En el marc d'aquesta operació, un dels aspectes que més ha preocupat als investigadors ha estat la influència que tots dos individus tenien sobre els integrants de la comunitat islàmica de la illa, destacant com especialment greu, l'àmbit dels menors que assisteixen a les classes impartides per ells mateixos en la mesquita.


Intercanvi d'informació amb el DGST marroquí

Com és habitual en aquest tipus d'operacions, l'intercanvi d'informació amb la DGST marroquina ha estat determinant per a la culminació d'aquesta operació contra les activitats desenvolupades a favor del DAESH i altres grups terroristes en territori espanyol.

Els responsables de la recerca centren ara els seus esforços a analitzar la documentació i dades extretes de diversos dispositius electrònics, per esclarir les possibles connexions dels detinguts amb altres elements radicals.

El Ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa ‘Stop Radicalismes’, existeixen a la disposició dels ciutadans una sèrie de canals perquè, de forma confidencial i segura, posin en coneixement del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) possibles casos de radicalització en el seu entorn: la pàgina web www.stop-radicalismos.es, l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900 822 066.

La Policia Nacional neutralitza una estructura d'adoctrinament, radicalització, reclutament i enviament de combatents al DAESH amb la detenció realitzada a Palma de Mallorca