La Policia Nacional deté a Manacor al propietari d'una finca d'agroturisme que explotava a ciutadans romanesos

26/01/2017

Captava a les seves víctimes amb falses ofertes de treball a través d'Internet / Els empleats treballaven 13 hores diàries, per un sou d'1,50€, vivint en condicions d'insalubritat / Se li imputen delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral i un delicte contra els drets dels treballadors


Agents de la Policia Nacional han detingut a un ciutadà d'origen romanès que explotava laboralment a compatriotes en una finca d'agroturisme de la seva propietat a Manacor. Les víctimes eren captades a través d'Internet amb falses ofertes de treball. El detingut els oferia millorar les condicions de vida mitjançant una oferta laboral amb un salari superior al que podrien percebre al seu país i, si aquests acceptaven, els pagava el trasllat fins a la seva finca d'agroturisme.

Els treballadors, a la seva arribada a Mallorca, es percataban que les condicions eren totalment diferents a les acordades: no estaven donats d'alta en el Règim de Seguretat Social; realitzaven fins a 13 hores de treball diàries, sense cap dia lliure a la setmana, ni dret a vacances, i rebien un sou d'1,50 euros per hora.

Les víctimes vivien en una situació molt precària i fins i tot d'insalubritat, dormint en un soterrani de la finca, que mancava llum natural i ventilació. A més, els treballadors sofrien abusos verbals i psicològics amb la finalitat de tenir-los atemorits, la qual cosa unit a la seva situació sociocultural i econòmica baixa i a l'aïllament social que sofrien, els empenyia a estar sotmesos a la voluntat de l'ara detingut.


Denúncia falsa de l'empresari per no indemnitzar a un dels seus treballadors

L'empresari va arribar fins i tot denunciar falsament a un dels seus treballadors, acusant-li d'haver-se apropiat de la recaptació obtinguda aquest dia, per negar-li la indemnització per un accident laboral on es va amputar un dels dits de la mà. El treballador va realitzar una reclamació civil per les condicions laborals, motiu pel qual l'empresari va ser condemnat a indemnitzar al treballador.

Les recerques realitzades pels agents del grup de Policia Judicial de Manacor i membres del Grup 1 de la UCRIF de Palma, van comprovar la situació d'extrema precarietat dels treballadors que exercien labors de manteniment en l'agroturismo, així com en el lloc ambulant de venda de pollastres rostits als diferents mercats que se celebren a la Illa, procedint-se a la detenció del propietari de la finca pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral i un delicte contra els drets dels treballadors.