Salom recorda al conseller Vidal que el Govern central ha aprovat més de 100 milions en ajudes per al temporal i que aquestes s'estan tramitant igual que en crisis anteriors

Salom i Vidal, durant la reunió

01/02/2017

La delegada del Govern ha rebut aquest matí al titular autonòmic de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a la Delegació / Salom ha ofert col·laboració davant la ‘Xylella’ i ha afegit que les ajudes pel temporal són les mateixes que es van tramitar en 2015 i que van arribar al 80% d'explotacions agràries de Balears


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha rebut a primera hora del matí en la Delegació al conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern, Vicenç Vidal, en una trobada sol·licitada pel titular de la Conselleria qui ha demanat a la delegada ajuda per controlar la plaga de ‘Xylella fastidiosa’ que afecta a l'Arxipèlag balear, concretament a Mallorca i Eivissa.

La delegada ha mostrat la seva predisposició a “col·laborar totalment” davant un problema que preocupa al sector agrari balear, encara que ha recordat que “les competències les té la Comunitat Autònoma”. Salom i Vidal han acordat fixar en breu la reunió d'una comissió mixta entre tècnics de la Conselleria, tècnics de la Delegació i la Guàrdia Civil dins d'un conveni mediambiental ja existent i en el context del qual es podran establir una sèrie de “actuacions preventives” per eradicar i/o controlar la plaga de la Xylella.

“La Guàrdia Civil pot col·laborar, volem ajudar, en el control de l'entrada i sortida de plantes i arbres que poguessin allotjar aquest bacteri en els nostres ports i aeroports”, ha assenyalat Salom.

En relació a les ajudes aprovades pel Govern d'Espanya per als afectats pel temporal, la delegada del Govern ha mostrat la seva sorpresa per les queixes formulades per Va unir de Pagesos que el conseller li ha transmès, assegurant que a la Delegació “encara no ha arribat gens”. En aquest sentit, Salom ha recordat que “de moment, l'única Administració que ha posat diners damunt de la taula és el Govern central, que va aprovar amb prou feines cinc dies després de l'últim temporal ajudes que superen els 100 milions d'euros per als afectats en el Llevant de la Península i Balears. El Govern encara no ha activat els seus mecanismes”.


Tramitació de les ajudes

A més, ha afegit que les ajudes “s'estan tramitant de forma idèntica a com s'ha fet en temporals anteriors. En el de 2015 les ajudes van arribar aproximadament al 80% de les explotacions agràries de Balears”, ha aclarit Salom, que ha demanat “prudència” en les valoracions i “no fer una batalla política d'aquest assumpte”.

“Encara estem recollint els informes que ens presenten els afectats i enviant-los a Madrid, ja que és en els Ministeris corresponents on es resoldran. Hi ha diverses vies d'ajudes obertes i veurem finalment quina quantia arriba als nostres payeses”, ha conclòs la delegada.