La Policia Nacional en col·laboració amb Inspecció de Treball i Seguretat Social desarticula una organització criminal que podria haver defraudat més de 2 milions d'euros

14/02/2017

Detingudes 12 persones per falsedat documental, pertinença a organització criminal i delictes contra la Seguretat Social


La Policia Nacional en col·laboració amb Inspecció de treball i Seguretat Social desarticula una organització criminal que podria haver estafat a la Seguretat Social més de 2 milions d'euros. En l'operació s'han detingut un a 12 persones, entre les quals hi ha cinc empresaris i dos gestors administratius, per falsedat documental, pertinença a organització criminal i delictes contra la Seguretat Social.

Per part de la Unitat Especialitzada en Seguretat Social adscrita a la Inspecció de Treball i Seguretat Social en Illes Balears, es van desenvolupar actuacions comprobatorias sobre un conjunt d'empreses respecte de les quals s'havia detectat la concurrència d'indicis de frau en matèria laboral i de la Seguretat Social. Una vegada finalitzades les mateixes, i després de l'adopció de les mesures oportunes tendents a la regularització de la situació dels afectats, es va acordar donar trasllat a la Policia Nacional dels fets, a l'efecte de que exercissin les competències que li són pròpies amb vista a la recerca de possibles il·lícits penals, en aplicació del Conveni de Col·laboració vigent entre el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i el Ministeri de l'Interior.

Com a conseqüència de la recerca realitzada per agents de la UCRIF de la Policia Nacional, es va revelar l'existència d'una organització criminal assentada a Mallorca, procedint-se a la seva desarticulació i a la detenció de 12 persones, entre les quals figuren cinc empresaris i dos gestors administratius.


Dos 'modus operandi' per defraudar

Per al desenvolupament de la seva activitat el grup organitzat se servia d'un conglomerat d'empreses utilitzant a diferents testaferros com a administradors, realitzant dos tipus de fraus amb modus operandi diferenciats:

D'una banda s'encarregaven de la facilitació de contractes falsos de treball per rebre prestacions fraudulentes del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, consecució de permisos de residència per arrelament o renovació d'aquests permisos sense arribar a intervenir entre empresari i ocupador relació laboral alguna, tot això a canvi d'una important quantia econòmica.

I per un altre altre costat el grup organitzat havia ideat un entramat empresarial amb l'objectiu d'eludir el pagament de quotes de treballadors a la Seguretat Social en empreses de construcció dedicades a reformes d'importants obres com a hotels.

D'aquesta manera el grup organitzat utilitzava una empresa principal la qual es trobava lliure de deutes amb la Seguretat Social (atès que és un dels requisits exigits per les empreses contractistes de les reformes), posteriorment el grup disposava d'altres quatre empreses amb testaferros les quals eren suposades subcontractes de l'empresa principal, i en les quals els seus treballadors realitzaven funcions laborals en les diferents obres, impagando sistemàticament les quotes a la Seguretat Social dels mateixos.


Empreses de la construcció

La xarxa d'empresaris tenia com a finalitat la consecució d'obres de construcció a través de la creació de societats que realitzaven pressuposats a preu de cost i per sota del mercat. Per aconseguir ésto, l'entramat estalviava en els salaris dels treballadors i en l'impagament sistemàtic de les cotitzacions a la Seguretat Social.

Quan una de les empreses arribava a ser inoperant pels deutes contrets, la mateixa era fallta i es creava altres noves que continuaven amb el procés.

Aquest tipus de procediment, a més del perjudici a treballadors i a la Seguretat Social, generava una competència deslleial a altres empreses del sector posat que l'entramat es feia amb l'execució de contractes de reforma d'hotels, col·legis públics i habitatges.

En el transcurs de la recerca es va tenir coneixement que una important gestoria de Palma de Mallorca es trobava implicada en el grup organitzat.


Més de dos milions d'impagaments a la Seguretat Social

Per aquest sistema els empresaris tindrien a les seves esquenes més de 10 societats en fallida, havent generat un frau a la Seguretat Social per les empreses investigades que ascendiria a 666.102,44 euros, si ben l'import de la quantitat impagada a la Seguretat Social al llarg del temps amb totes les empreses creades pels implicats arribaria a més de 2 milions d'euros.