La Policia Nacional deté a un home que llogava habitatges 'fantasma' d'Eivissa a través de conegudes pàgines d'anuncis d'Internet

07/04/2017

Aprofitava l'alta demanda d'allotjaments a l'Illa per enganyar a les seves víctimes amb fotografies de cases reals / La Policia Nacional recorda als ciutadans unes pautes de seguretat imprescindibles -que difondrà durant aquests dies a través dels seus perfils en xarxes socials- per evitar ser víctima d'aquestes estafes i d'altres delictes que es cometen en períodes vacacionals


Agents de la Policia Nacional han detingut a un home que llogava habitatges de Eivissa que no existien a través de conegudes pàgines d'Internet. Aprofitava l'alta demanda d'allotjaments a la Illa per enganyar a les seves víctimes amb fotografies de cases reals inserides en anuncis de conegudes webs.

La recerca es va iniciar quan els agents van rebre informació sobre una estafa immobiliària mitjançant la qual s'oferien habitatges suposadament a Eivissa, però que en realitat no existien. El detingut aprofitava l'altíssima demanda d'habitatge de lloguer a la Illa i els alts preus que s'arriben a pagar a la zona, coincidint els períodes vacacionals, i col·locava nombrosos anuncis en conegudes pàgines d'Internet.

Aquests anuncis estaven ben elaborats, amb fotografies de cases reals d'Eivissa i dades específiques de les mateixes, acompanyats del contacte de la persona que suposadament els gestionava. Quan l'arrestat aconseguia atreure l'atenció d'algun interessat en els suposats lloguers, donava major credibilitat a la transacció falsificant tot tipus de documentació com a factures de llum i impostos. D'aquesta forma aconseguia que les seves víctimes creguessin que era propietari dels habitatges oferts. Finalment, es feia les quantitats estafades per transferències i altres mitjans d'enviament de diners per correu o fins i tot el seu lliurament en mà.

Obtingut el seu objectiu, deixava de contestar al telèfon quan les víctimes, després de percatarse de l'estafa i una vegada que es trobaven ja a Eivissa, tractaven de posar-se en contacte amb ell per reclamar els diners avançats. Quan aconseguien parlar amb l'estafador, rebien amenaces per part d'est.

La detenció s'ha realitzat a Orense (Galícia), així com un registre al seu domicili en el qual s'ha confiscat nombrosa documentació relacionada amb la seva activitat delictiva.


Consells per a una Setmana Santa segura

A la Xarxa, els ciberdelincuentes aprofiten les presses de les reserves d'última hora per realitzar estafes en operacions online, aconseguir les nostres dades bancàries o contrasenyes o infectar els nostres equips amb programari maliciós. Tancar bé les portes del domicili si ens absentem aquestes vacances, vigilar les nostres pertinences en processons i altres aglomeracions o no detallar els nostres plans per al pont en xarxes socials –millor fer-ho a la volta- són algunes de les pautes elementals que la Policia Nacional recomana en aquests dies.

Agents especialitzats en xarxes socials compartiran a través de perfils oficials de la Policia Nacional en Twitter, Facebook, Snapchat, Periscope, Youtube i Instagram, els següents consells que es fan especialment necessaris per posar-li-ho difícil als quals pretenen aguarnos les vacances:

  1. En preparar les nostres vacances podem trobar-nos amb aquests anuncis que lloguen propietats a preus fantàstics demanant el pagament per endavant, sense la possibilitat de veure l'immoble i amb la disculpa que l'amo està fora d'Espanya. Aquestes condicions per al lloguer han de posar-nos en alerta davant una possible estafa.
     
  2. Durant aquests dies et lloverán les ofertes i missatges de suposades gangues en les teves reserves per al pont. Recorda que darrere de links o arxius de dubtosa procedència poden amagar-se diferents tipus de malware o un intent de robatori de les teves dades o del teu compte de correu per al seu ús maliciós: NO obris enllaços escurçats i desconfia de remitents desconeguts.
     
  3. Presa mesurades de precaució en deixar la teva casa, no oblidis tancar la porta del teu habitatge amb clau, si únicament tanques amb la 'relliscada' serà molt fàcil accedir a l'interior. Demana a un veí que reculli el teu correu i si vius fora del casc urbà, reforça la vigilància.
     
  4. No deixis senyals que la teva casa va a estar deshabitada durant uns dies i no publiquis en xarxes els teus plans o quants dies vas a estar absent Pots compartir-ho a la volta!
     
  5. Si vas de viatge, identifica clarament les teves pertinences abans d'embarcar i no facturis al teu nom equipatges de persones desconegudes. No deixis les teves maletes i pertinences sense vigilància a cap moment i evita viatjar amb elevades sumes de diners en la teva bossa o maleta.
     
  6. Recorda que en les processons o altres aglomeracions les teves pertinences també poden córrer perill: bosses, carteres, mòbils… No surtis amb grans quantitats de diners en efectiu, penja la bossa creuada per davant, no guardis objectes personals en les butxaques posteriors dels teus pantalons i separa la teva documentació de les claus i dels diners.
     
  7. A tots ens agrada obtenir i compartir en els nostres perfils de xarxes socials fotos de les nostres vacances. Però no posis en risc la seguretat de ningú (ni fotògraf, ni el que posa) per fer-te amb elles. I abans de compartir-la, assegura't que és respectuosa amb els altres i no va a suposar perjudicis per a ningú… Demana autorització abans d'etiquetar!