La Policia Nacional deté a cinc persones que van estafar més de 600.000 euros amb la venda d'un fals medicament per guarir el càncer

11/04/2017

Els arrestats eren professors de l'UIB i aprofitaven la seva condició d'investigadors i les instal·lacions universitàries per elaborar aquest producte i promocionar-ho


Agents de la Policia Nacional han detingut a cinc persones a Palma de Mallorca que presumptament han estafat més de 600.000 euros amb la venda d'un fals medicament al que atribuïen propietats  per guarir el càncer. Fins al moment hi ha més d'una desena de denúncies de víctimes que van comprar aquesta substància, abonant algun d'ells quantitats que superaven els 25.000 euros.

Els arrestats es valien de la seva condició de professors universitaris a Palma de Mallorca per atorgar major credibilitat al seu producte i utilitzaven les instal·lacions universitàries per avançar en les seves recerques i elaborar la substància. Als cinc detinguts se'ls imputa un delicte continuat d'estafa agreujat.
 

Una fundació emmascarava la venda del producte

S'aprofitaven de la situació dels malalts i els seus familiars i els oferien la suposada cura a la malaltia, abonant per aquesta substància elevats imports a través d'una fundació sense ànim de lucre que havien creat. Aquesta fundació emmascarava la venda del producte com una donació voluntària dels familiars per a la recerca, camuflant així el que realment era: la compra d'una substància sense efectes curativos.

Els agents han recollit més d'una desena de testimoniatges i denúncies d'afectats, els qui han  manifestat que creien que estaven comprant un medicament que tenia efectes curativos. Un dels estafats va arribar a abonar 25.600 euros per a la cura de la seva filla.


Sense autorització per a la seva venda al públic

Aquesta substància està registrada per una empresa spin-off d'una universitat balear i mancava d'autorització per a la seva venda al públic, tal com ha acreditat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris,  no havent superat les fases necessàries per ser considerat medicament.

La recerca d'aquest producte, l'envasament i la seva remissió per a la venda a diferents llocs d'Espanya es realitzava en dependències universitàries, acudint els compradors a aquestes instal·lacions per recaptar informació i per a l'obtenció de l'elaborat.

Aprofitant el reconeixement acadèmic i professional que els seus llocs els atorgava, aquests professors de la UIB van dur a terme campanyes publicitàries en les quals enaltien el seu miraculós producte anticancerígeno. A més, van realitzar diferents accions en xarxes socials, amb hashtag que van aconseguir viralizar amb la finalitat de recaptar fons per a la recerca i publicitar la seva venda.


Retirada de publicitat

Aquestes iniciatives van motivar que la Direcció General de Gestió Econòmica i Farmàcia de la Consellería de Salut, Família i Benestar Social del Govern dels Illes Balears requerís als anunciants la retirada urgent d'aquesta publicitat, realitzant-se la rectificació sol·licitada.

Els investigadors han detectat també que els arrestats estaven intentant comercialitzar igualment la venda d'un fals medicament contra l'Alzheimer.

El lucre econòmic obtingut, quantificat fins a aquest moment, és de més de 611.000 euros, no descartant-se l'aparició de més víctimes. La recerca està dirigida pel Jutjat d'Instrucció número Nou de Palma de Mallorca i per la Fiscalia dels Illes Balears.