Salom: “La col·laboració internacional ha de contribuir a controlar el flux migratori en origen per posar solució a aquest drama”

Salom, en la inauguració de la conferència

17/05/2017

La delegada del Govern ha inaugurat aquest matí la conferència policial ‘Mediterráneo-SAHEL’ sobre immigració irregular organitzada per la Guàrdia Civil / Ha desitjat que “els experts que avui tenim entre nosaltres aportin llum a una situació impròpia i intolerable al segle XXI”


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha inaugurat aquest matí la conferència policial Mediterráneo-SAHEL sobre immigració irregular i el projecte Seahorse Mediterráneo organitzada per la Guàrdia Civil que es perllongarà fins demà dijous a l'Hotel Iberostar-Cristina de la Platja de Palma.

L'inici de la doble jornada ha comptat amb la presència del general de l'Estat Major del Comandament d'Operacions de la Guàrdia Civil, José Ignacio Criado García Legaz; el general de Costas i Fronteres de la Guàrdia Civil, Pedro Garrido Roca; el coronel cap de Balears, Jaume Barceló; així com representants d'EUROPOL, FRONTEX, INTERPOL i d'una vintena de països europeus i africans implicats en aquest problema.

La pressió migratòria que en els últims anys sofreix el Mediterrani va fer que en 2013 la Benemérita presentés el projecte Seahorse Mediterráneo, que el seu precedent el Seahorse Atlántico, que ja va ser liderat per la Guàrdia Civil,  va donar anys enrere importants resultats en la lluita contra la immigració il·legal, permetent el rescat i salvament de moltes persones. L'objectiu del Seahorse Mediterráneo és establir una xarxa de comunicacions via satèl·lit, complementària a l'existent en l'Atlàntic amb la vocació de fer possible la connexió entre els països del continent africà del Mediterrani i la xarxa EUROSUR. Es tracta d'un projecte finançat per la UE, l'execució de la qual es desenvolupa en el període 2013-2018 i en el qual es troben involucrats, Líbia, Itàlia, Malta, Portugal, Xipre, Grècia, França i Espanya.

“El projecte té com a objectius millorar les capacitats de les agències encarregades del control de fronteres i immigració, la prevenció de la pèrdua de vides en el mar i  garantir el respecte als drets humans de l'immigrant irregular i el dret d'asil”, ha afegit Salom.

Les línies fonamentals del projecte Seahorse són:

  • Establir una xarxa segura de comunicació per a intercanvi d'informació sobre la immigració irregular pel mar.
  • Formar funcionaris depenents de les autoritats de migració i fronteres dels països del nord d'Àfrica.
  • Enfortir les capacitats en matèria d'obtenció d'informació per alimentar la xarxa.

“Balears no és aliena a aquesta pressió migratòria marítima”, ha afegit la delegada. “Abans-d'ahir assistim a l'arribada de tres pasteres a les nostres costes, sent aquest 2017 el que presenta les xifres més preocupants”. Salom ha recordat que “per combatre i contribuir a la lluita contra la immigració i les màfies que s'aprofiten d'aquest drama, Balears compte des de 2009 amb el Sistema Integral de Vigilància Exterior (SIVE), que exerceix la vigilància de costes i fronteres” que la Llei 2/86 encomana a la Guàrdia Civil.


Evitar el 'efecte anomenada'

El SIVE ha permès localitzar i rescatar diverses embarcacions arribades tant a Mallorca com a Formentera, les últimes la passada Setmana Santa en els voltants de Cabrera, “contribuint d'aquesta forma a neutralitzar el ‘efecte anomenada’ del que es beneficien les màfies i organitzacions dedicades a propiciar el Tràfic d'Éssers humans”.

Per contribuir a aquesta lluita, l'Estat Major del Comandament d'Operacions de la  Guàrdia Civil ha destinat a la Zona de Balears recursos aeris (helicòpter), marítims (embarcacions i GEAS) i terrestres (vehicles per a patrulles de Fiscal i Fronteres, i els Llocs de Formentera i Santanyí). “Amb tot aquest esforç material i humà i la col·laboració internacional, present aquí, que ha de contribuir a controlar aquest flux migratori en origen, hem de ser capaços de posar límit a aquesta situació que, no ho oblidem, porta aparellada un drama individual en cadascuna de les persones que creua el Mediterrani en condicions inhumanes i molt perilloses”.

La delegada ha desitjat que “els experts que avui tenim entre nosaltres aportin llum a una situació impròpia i intolerable en ple  segle XXI”.