La Guàrdia Civil torna a formar patrulles mixtes amb agents alemanys, francesos i italians a Mallorca, Eivissa i Formentera

03/07/2017

Avui s'ha completat el primer desplegament, que aconseguirà fins a 10 agents estrangers al mes durant els propers 3 mesos


La delegada del Govern en Illes Balears,  Maria Salom, i el coronel cap de la Guàrdia Civil a les Illes, Jaume Barceló, visitaran demà dimarts les dependències de la Benemérita en el port de Cala Rajada on donaran la benvinguda a un dels policies alemanys que formarà part de les patrulles conjuntes d'Atenció Ciutadana orientades al turista estranger, que per quart estiu consecutiu treballaran amb la Benemérita en diferents punts de Mallorca, Eivissa i Formentera.

Avui dilluns, 3 de juliol, s'ha completat el desplegament inicial dels components de les Patrulles Mixtes Internacionals que com en anys anteriors comptaran amb la participació de la Policia Alemanya, la Gendarmería Nacional Francesa i l'Arma de Carabinieri. Els 4 italians (2 a Formentera, 1 a Santa Eulària des Riu i un altre a Calvià) i els 2 francesos (Sóller i Calvià) romandran fins al 30 de setembre en Balears, mentre que la Policia Alemanya comença amb un agent (Cala Rajada) al que s'aniran afegint progressivament fins a 3 companys (en Magaluf, Peguera i Muro) al llarg de les properes setmanes. En total, les patrulles mixtes comptaran amb un total de 10 agents estrangers aquest estiu.

El desenvolupament de les Patrulles Mixtes Internacionals constitueix una eina de cooperació policial internacional que forma part del Pla Turisme Segur. Amb el desplegament assenyalat es pretenen consolidar els nivells de qualitat en l'atenció al turista estranger. Al mateix temps, el desplegament d'aquestes patrulles serveix per aprofundir en la cooperació policial internacional en el context de la seguretat ciutadana, el que major incidència directa té sobre el turista o resident nacional o estranger.


Actuacions importants

En anys anteriors han estat diverses les actuacions dels integrants estrangers en diferents àmbits – VIOGEN, assistència a víctimes de delictes violents, accidents amb nacionals morts, etc-. Com a referències cap destaca les detencions de sengles fugits de la justícia d'Itàlia i Regne Unit, el primer buscat per presumpta pertinença a una organització dedicada al tràfic de drogues i el segon autor condemnat per  homicidi.

El període d'activació de les Patrulles Mixtes Internacionals abasta des de l'1 de juliol fins al 30 de setembre, període coincident amb la vigència de l'Operació Estiu, el més perllongat de tot el territori nacional. Des de les seves destinacions les patrulles mixtes podran ser projectades a qualsevol racó de l'Arxipèlag on els seus compatriotes siguin víctimes de delictes violents.

Tant la delegada del Govern com el coronel cap de la Guàrdia Civil agraeixen públicament la col·laboració i el suport de la Federació Hotelera de Mallorca i la d'Eivissa i Formentera, la PIME Formentera,  així com els ajuntaments de Calvià, Sóller, Muro i Santa Eulària des Riu perquè les patrulles mixtes siguin una realitat de nou aquest 2017.


Presència rural i GEAS

Com ja ocorregués l'any 2016 i la passada Setmana Santa, entre els reforços policials en ocasió de l'Operació Estiu, aquest estiu la Guàrdia Civil comptarà amb la presència de forces del Grup d'Acció Rural a les illes de Mallorca i Eivissa.

A més, el Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques (GEAS) desplaçarà una embarcació a Cala Rajada, que romandrà allí durant tot l'estiu.